• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

INSERT INTO za pomocą PDO

0 głosów
295 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2018 w PHP przez Q7V Gaduła (4,250 p.)

Hejo, mam taki ułamek mojego kodu w PHP.

//connecting with db
try {
    $dbh = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=chocolate', $username, $password);
    $sql = "INSERT INTO uzyszkodnicy ('user','password') VALUES ('$login', '$haslo');";
    $dbh->exec($sql);
    foreach($dbh->query('SELECT * from uzyszkodnicy') as $row) {
        print_r($row);
    }
    $dbh = null;
} catch (PDOException $e) {
    print "Error!: " . $e->getMessage() . "<br/>";
    die();
}

Połączenie - działa, zwraca się SELECT z tabelki, jednak kombinuję od godziny co zrobić aby rekord się dodał. Mam do tego prosty formularzyk i gdy go uruchomię - wykonuję się owy skrypt. No i wykonuję się... wyświetla tylko jednego użytkownika z tabeli, którego dodałem ręcznie, a mi zależy aby przy okazji dodał się użytkownik na podstawie danych wprowadzonych przez użytkownika. Nie wyświetla się żaden błąd.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)

Masz ('user','password') a powinno być (`user`,`password`) lub (user,password) - w apostrofach możemy zapisać wartości, nie nazwy kolumn.

Poza tym nie powinieneś wstawiać wartości bezpośrednio do zapytania, to może być niebezpieczne. Skoro już masz PDO to użyj bindowania.

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,240 p.)

Spróbuj

$sql = 'INSERT INTO `uzyszkodnicy` (`user`,`password`) VALUES ("'.$login.'", "'.$haslo.'")';

Poza tym polecam poczytać o bindowaniu

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 2,376 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2017 w SQL, bazy danych przez Szczur Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2018 w SQL, bazy danych przez DinapeS Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 438 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez Marchiew Dyskutant (7,730 p.)

93,776 zapytań

142,736 odpowiedzi

323,388 komentarzy

63,381 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...