• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrównanie obiektów w blenderze.

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
5,150 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2018 w Grafika i multimedia przez Hipolit Roszkowski Obywatel (1,480 p.)
Witam,

Robiłem biurko w blenderze (jestem początkujący). Mam 3 nóżki i nie wiem jak wyrównać je do tego samego poziomu tz. żeby było równo i mogło stać na 3 nogach. Potrzebuję wyrównać 2 krótsze nóżki do trzeciej najdłuższej. Jak to zrobić?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2018 przez lateM Pasjonat (17,660 p.)

Najlepiej od początku planować takie rzeczy. Wtedy zaznaczasz te ściany (przytrzymując shift) i extrudujesz wszystkie 3 jednocześnie. Nie wiem, czemu to biurko ma tylko 3 nóżki, ale jeśli byłoby symetryczne (przynajmniej na początku) to polecam modyfikator mirror Polski Kurs Blendera - modyfikator mirror po zatwierdzeniu modyfikatora możesz skasować jedną nóżkę i dodawać elementy, które się już nie powtarzają. Wtedy masz idealnie wyrównane elementy.

Więc tak:

1. Wejdź w edit mode (Objec mode - edit mode przełączasz klawiszem Tab)
  2. Kliknij ctrl + tab i wybierz Face/ ściany
  3. Przytrzymując shift zaznacz wszystkie 3 dolne ściany "face" nóżek
  4. I teraz kliknij kolejno: s następnie z potem 0 i zatwierdź enter

Nie wyrówna to wzgledem 3, ale sprawi, ze będą tak samo długie.

0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2018 przez Kurogami12 Bywalec (2,610 p.)
masz w dolnym menu w trybie edycji (w sumie w trybie obiektowym też) taki magnesik. W trybie edycji na prawo od niego masz takie rozwijane menu, po rozwinięciu zobaczysz Snap Elements i Volume, Face, Edge, Vertex, Increment, wybierasz Vertex. zaznaczasz dolne wierzchołki nogi, która ma być przyciągnięta na jakąś wysokość i przesuwasz (klawiszem g potem z), z ctrl przesuwasz myszke do wierzchołka na wysokości którego mają być te nogi i powinno Ci przyrównać ładnie do odpowiedniego wierzchołka (jeśli będziesz przesuwać, ale nie wybierzesz osi to po prostu przysunie Ci do tego wierzchołka). Życzę wytrwałości (a jeśli nie rozumiesz o co mi chodzi to po prostu pytaj xD)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,194 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,682 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 6,648 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2019 w Grafika i multimedia przez kubekszklany Gaduła (3,250 p.)

93,443 zapytań

142,436 odpowiedzi

322,693 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...