• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Nauka języka C z częściową znajomością C++

+1 głos
325 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2018 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
zamknięte 9 czerwca 2018 przez Jakub 0

Witam, uczę się programowania samemu, a dokładnie języka C-plus-plus z książki C++ Szkoła Programowania Stephen'a Praty. Początkowo zacząłem z kursami P.Zelenta, była to też moja pierwsza styczność z programowaniem. Teraz będę powoli zaczynał w książce takie tematy jak dziedziczenie wielobazowe, szablony klas itd... Na wakacje robię sobie od książki chwilę przerwy na rzecz praktyki której mi brakuje. ( Planuje pobawić się z podstawami SFML'a oraz poważnie poświęcić czas na naukę j.Angielskiego bo u mnie jest z nim kicha i mam spore braki ). Zauważyłem jednak że na studiach praktycznie zawsze jest nauka C a dopiero potem C++, przez co nie wiem czy dobrze zacząłem, wydaję mi się że brak znajomości niskopoziomowych aspektów kodowania w C w końcu się na mnie zemści. No bo cóż... C jest chyba najbardziej fundamentalnym językiem programowania, interesuje mnie też w przyszłości programowanie robotów i pisane systemów operacyjnych, zarazem też moim głównym celem jest nauka C++ bo z nim też mam spore plany. Nie wiem jednak czy zabranie się za C przy jednoczesnej nauce lub pisaniu już praktycznych projektów w Cpp ro dobry pomysł. Czy takie cofnięcie się o stopień niżej nie będzie bardzo ciężkie - chociaż myśląc tymi kategoriami wszyscy powinni zacząć najpierw od ASM ;)  Nawet biorąc pod uwagę że rzeczy o których wspomniałem robi się już w C++ to ktoś mi powiedział że programista cpp bez znajomości czystego C to zwykły klepacz kodu. Jak zatem / za pomocą jakich materiałów / i kiedy uczyć się języka C?

-> Czy równolegle z C++ czy może po jego gruntownym opracowaniu?

-> Czy kupić książkę czy sam internet wystarczy? Ja znalazłem też taką książkę w pdf: http://www.arturpyszczuk.pl/files/c/pwc.pdf

Kiedy przeglądam kursy do C to niby prawie wszędzie jest to co wiem z C++ a zarazem ciężko mi przewidzieć gdzie znajdzie się jakaś ważniejsza informacja... :/

Co wy byście zrobili na moim miejscu? Dziękuje serdecznie za rady wink

komentarz zamknięcia: temat wyczerpany

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,780 p.)
wybrane 9 czerwca 2018 przez Jakub 0

Najlepsza

Zauważyłem jednak że na studiach praktycznie zawsze jest nauka C a dopiero potem C++, przez co nie wiem czy dobrze zacząłem

Studiami aż tak się nie przejmuj. Poradziłbyś sobie nawet jakbyś nic o programowaniu nie wiedział.

Systemy operacyjne pisze się głównie w C z jakimiś wskawkami ASM i C++. Ponoć Rust jest pretendentem do nowego języka systemów operacyjnych, gdyż C panuje w tej dzidzedzinie już od lat 70. Ale wyparcie C i zmiana tendencji zajmie dziesiątki lat.

programista cpp bez znajomości czystego C to zwykły klepacz kodu

Totalnie nie rozumiem skąd taki pomysł.

czy zabranie się za C przy jednoczesnej nauce lub pisaniu już praktycznych projektów w Cpp ro dobry pomysł

Tak to dobry pomysł. Te języki są tak podobne, że spokojnie możesz jechać równocześnie. 

Czy takie cofnięcie się o stopień niżej nie będzie bardzo ciężkie

Nie. Wg mnie C++ jest trudniejszy, bo o wiele obszerniejszy od C. 

Generalnie zawsze bardzo dobrym pomysłem jest kupienie grubej książki i solidne jej przerobienie jeśli chcesz dobrze poznać dany język, ale pytanie czy jest to efektywny sposób. Wg mnie nie. Na wielu rozdziałach będziesz się nudził, bo będą wałkować to co już wiesz. Ponadto takie podejście jest teoretyczne. Uczysz się wszystkiego co można w danym języku zrobić po kolei, ale przy omawianiu sporo części języka może Ci się wydać totalnie bez zastosowania przez co gorszy będzie poziom przyswojenia wiedzy. Podejście praktyczne to zmierzenie się z jakimś problemem i odkrycie, że dana część języka jest odpowiedzią na ten problem. Wtedy o wiele lepiej zapamiętasz. Większość takich problemów wyjdzie w trakcie pisania kodu. Dlatego doświadczenie w programowaniu jest tak cenione.I dlatego ja polecam o wiele efektywniejszy i ciekawszy sposób - poznanie podstaw języka a potem pisanie / eksperymentowanie / czytanie czyjegoś kodu (np na githubie czy ze źródeł jakiegoś popularnego otwartego oprogramowania napisanego w C).

komentarz 9 czerwca 2018 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Dziękuje za rady ;) Nauka c++ mnie męczy bo cały czas siedzę w książce a nie wiele praktycznych rzeczy robię... Może pobawię się z C w ten sposób jak mówiłeś, będę chciał osiągnąć konkretny cel i radzić sobie po drodze z problemami, przy okazji ucząc się.
+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (159,000 p.)
Ucz się C++. Aspekty niskopoziomowe i tak wystąpią a znajomość rozwiązań na wysokim poziomie abstrakcji procentuje jak schodzi się o poziomu bitów.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 1,217 wizyt
0 głosów
8 odpowiedzi 1,954 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marcin99b Szeryf (86,440 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 796 wizyt

93,759 zapytań

142,716 odpowiedzi

323,364 komentarzy

63,357 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...