• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tutorial C++ Zelenta w 2018

Cloud VPS
0 głosów
2,021 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2018 w C i C++ przez megan Nowicjusz (120 p.)
Witam,

Jestem przy 3 odcinku serii tutoriali C++ Miroslawa Zelenta. Jednak z tego co zdazylem sie dowiedziec, to jest juz C++17, a patrzac na to, ze seria siega 2013 roku, nasuwa sie pytanie wzgledem tego, ze to moze jest wersja duzo starsza - czy jest sens uczyc sie z nich? Duzo sie zmienilo w konstrukcji, funkcjach C++ od tamtego momentu?
Nadal uzywa sie CodeBlocksa do pisania w C++?

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez mokrowski Mędrzec (158,900 p.)

Zostaw tę drogę (video-tutoriale, jakieś-gdzieś-kursy-kogoś). Kup dobrą książkę i zacznij systematycznie wykonywać z niej ćwiczenia. Tutorial przydaje się do szybkiego i bardzo pobieżnego zapoznania się z danym zagadnieniem. Jeśli chcesz solidnej wiedzy a nie "Frankenstein'a edukacyjnego" (fragmentaryczne z przypadku omówmy coś co jest dziś modne i nośne), to tylko literatura

+1 głos
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Tam są podstawy podstaw, więc to jest bez znaczenia, że mamy już C++17.
komentarz 7 czerwca 2018 przez megan Nowicjusz (120 p.)
A możesz się odnieść, prosze, do komentarza koleżaki Moniki odnośnie "szkodliwości" i błędnych treści tam zawartych?
komentarz 7 czerwca 2018 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Nie będę odnosił się do komentarza, bo nie analizowałem jakoś dogłębnie kursów MZ, choć wiem, że są dość "kontrowersyjne" :P Ja ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tego typu kursów, bo z ich poziomem bywa różnie. Jako bazę do nauki stawiałbym jakąś dobrą książkę (nie pytaj mnie jaką).
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)

Może to :) będzie lepsze: do nauki c++

Co do kursu Pana Mirka, nie wiem ile prawdy w tym co mówi Monika, mnie kurs pana Mirka C++ dobrze nauczył podstaw, zrozumienia działania pętli, funkcji - no podstaw innymi słowy. Po  przerobieniu tych podstaw nie kontynuowałem kursu przerzuciłem się na Webowe technologie i teraz tu siedzę więc nie wiem jak by to wyglądało w dalekiej perspektywie. Jeżeli idzie o kursy WEBówki u Pana MIrka według mnie są ok :) bardzo ok pozwoliły mi zdać E. 14 bardzo ładnie i zacząć, poznać podstawy, zależnosci i działanie... Nawet jeżeli miałbym się potem czegoś oduczać to myślę że gdyby nie Pan Mirek mógłbym tak na prawdę nigdy w ogóle tak na serio, serio nie zacząć. Może podobnie jest z C++ :) sugeruje przerobić sobie kurs pana Mirka na spokojnie, nie zaszkodzi, może nie brać tego tak poważnie skoro takie a nie inne zarzuty są, a potem zdobyte informacje zweryfikować/ porównać z tymi np na stronie wyżej co podesłałem link ;] Pozdrawiam Michał :D

1
Dzięki wielkie. Skorzystam na pewno :)
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez qlucha Obywatel (1,790 p.)

Na początek drogi programowania Polecam ten kurs. Ja osobiście mam bardzo dobre zdanie o tym tutorialu.

Poznasz i odczujesz sam na własnej skórze czym jest ten niełatwy sport jako programowanie. Mnie osobiście z dobrze przygotowanych wizualizacji jak działa dany komponent języka wiele wyjaśnił. 

Polecam pierw ten kurs potem książki które pogłębią zdobytą wiedzę.  Po przerobieniu kursu, zakupiłem książkę która miała 300 stron. O dziwo wszystko w niej od razu wydało mi się znajome i o wiele lepiej poruszałem się po niej ucząc sie z niej materiału pogłębiając swoją wiedzę. Książkę powiedzmy że po tym tutorialu przerobiłem błyskawicznie znając już dobrze podstawy. 

I jescze jedno. Trzeba być naprawde Ignorantem aby wystawić złą opinię komuś kto za darmo po polsku poświęcił swój wolny czas na stworzenie tego kursu z dobrze przygotowanym materiałem dydaktycznym dla osób początkujących.

Osobiście polecam.... potem książki.

0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
edycja 7 czerwca 2018 przez RafalS

Nadal uzywa sie CodeBlocksa do pisania w C++?

A kiedykolwiek używało się go do profesjonalnego pisania kodu C++? :D Dobry na początek, ale potem polecam jakieś lepsze IDE. Pod windowsa zdecydowanie visual studio. 

Kursu osobiście nie przeszedłem, ale słyszałem wiele opinii i skoro są to podstawy podstaw w stylu pętli to przejście tego kursu da Ci wiele nawet jeśli po jego przejściu od razu zmieniłabyś język na jakiś całkowicie inny. Podstawy programowania i algorytmiki przydadzą się w każdym języku.

Duzo sie zmienilo w konstrukcji, funkcjach C++ od tamtego momentu?

Istniejące konstrukcje prawdopodobnie nie zmieniły się wcale, żeby zachować kompatybilność wsteczną. Doszło natomiast trochę nowych konstrukcji i funkcji, które bardzo ułatwiają życie o ile się je rozumie. Co w efekcie poskutkowało tym, że sporo rzeczy pisze się teraz inaczej niż 20 lat temu, bo używanie nowszych funkcji i konstrukcji jest wygodniejsze, szybsze i bezpieczniejsze oraz szybciej się pisze kod. Co nie znaczy, że trzeba od początku korzystać z tych wszystkich udogodnień.

Ja osobiście uczyłem się starego standardu, ze względu na studia. A dopiero potem przestawiłem się na nowszy i nie widzę w tym żadnego problemu. Daje to troszkę bardziej stopniową naukę, przez co pierwsze zderzenie nie jest takie straszne.

To odosobniona opinia ale wg mnie uczenie się od razu najnowszego standardu C++ i najlepszych praktyk programistycznych to nie jest wcale najlepszy pomysł. Otóż w mojej opini w wielu kwestiach jest on trudniejszy do przyswojenia na początek. Powiedz komuś kto dopiero uczy się co to wskaźnik, żeby nie używał wskaźników tylko odrazu smart_pointerów i jak przyjdzie jakiś unique_ptr przenieść to taka osoba zderzy się z semantyką przenoszenia i referencjami do rwartości, na które łapie się ludzi po studiach na rozmowach o prace.

Co do książek to zależy od jakiej chcesz zacząć, ale myślę, że taki kurs o podstawach podstaw jest bardzo dobrym wstępem do przeczytania jakiejś dłuższej książki o C++. Tak jak wszędzie - najgorszy jest początek, więc żeby się zbytnio nie zniechęcić trudnością dobrze jest zacząć od takich podstaw jak we wspomnianym kursie.

–2 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2018 przez monika90 Pasjonat (22,940 p.)
Nie ma sensu się uczyć C++ z kursu Zelenta i nigdy tego sensu nie było. Jest to wyjątkowo szkodliwy kurs. Jego autorowi brak podstawowej wiedzy i robi błędy które go całkowicie dyskwalifikują jako nauczyciela czy programistę. Po tym kursie będziesz się musiał oduczyć błędnych i dziwacznych technik programowania które są w nim zawarte.

Problem z kursem nie polega na tym że jest przestarzały, bo C++ się zmieniło, (aż tak bardzo się nie zmieniło od czasów C++98), tylko że to nigdy nie był dobry kurs nawet dla C++98.

Dziękuję za opinię. Troche jestem zszkowany i zdziwiony, bo ma dużą popularność, wiele osób go chwali, że super i w końcu coś zrozumieli niż przeż cały semestr na studiach... Czy jest jakiś inny wartościowy tutorial z C++? Po polsku lub angielsku? Czy lepiej książki + dokumentacja? Natrafiłem też na serię od " Derek Banas" na yt. Nie wiem na kim się "wzorować", a naprawdę spodobał mi się ten język. 

6
komentarz 7 czerwca 2018 przez Benek Szeryf (93,190 p.)

monika90, moim zdaniem za bardzo demonizujesz te filmy. Z dydaktycznego punktu widzenia są to bardzo dobre materiały, przemyślane i dopracowane. Merytorycznie mogłoby być lepiej, co już było tutaj wałkowane wiele razy. Pokaż materiał (film, książkę, prezentację), który omawiając dane zagadnienie, dba o:

• poprawną konfigurację środowiska,
  • pisanie czystego kodu,
  • tworzenie testów,
  • integrację,
  • złożoność obliczeniową,
  • tworzenie dokumentacji,
  • formatowanie kodu,
  • trzymanie się standardów,
  • SOLID, KISS, DRY i inne.

To jest po prostu niemożliwe. Wycina się po prostu dany, najważniejszy podpunkt/podpunkty i pod jego/ich kątem robisz materiał. Jeśli jesteś doświadczoną programistką, to powinnaś to wiedzieć.

6
komentarz 7 czerwca 2018 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

Jest to wyjątkowo szkodliwy kurs.

Nie przesadzaj ;)

Zgadzam się, że pewne elementy języka zostały pominięte, ale to nie świadczy od razu o braku wiedzy. Myślę, że kurs jest bardzo przyjazny dla zaczynających przygodę z programowaniem, dokładnie analizuje i pokazuje na animacjach zagadnienia. Lepszym kursem jest własny projekt.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 294 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2018 w C i C++ przez Wiciorny Ekspert (281,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 717 wizyt

93,488 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,772 komentarzy

62,906 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...