Nadal uzywa sie CodeBlocksa do pisania w C++?
A kiedykolwiek używało się go do profesjonalnego pisania kodu C++? :D Dobry na początek, ale potem polecam jakieś lepsze IDE. Pod windowsa zdecydowanie visual studio.
Kursu osobiście nie przeszedłem, ale słyszałem wiele opinii i skoro są to podstawy podstaw w stylu pętli to przejście tego kursu da Ci wiele nawet jeśli po jego przejściu od razu zmieniłabyś język na jakiś całkowicie inny. Podstawy programowania i algorytmiki przydadzą się w każdym języku.
Duzo sie zmienilo w konstrukcji, funkcjach C++ od tamtego momentu?
Istniejące konstrukcje prawdopodobnie nie zmieniły się wcale, żeby zachować kompatybilność wsteczną. Doszło natomiast trochę nowych konstrukcji i funkcji, które bardzo ułatwiają życie o ile się je rozumie. Co w efekcie poskutkowało tym, że sporo rzeczy pisze się teraz inaczej niż 20 lat temu, bo używanie nowszych funkcji i konstrukcji jest wygodniejsze, szybsze i bezpieczniejsze oraz szybciej się pisze kod. Co nie znaczy, że trzeba od początku korzystać z tych wszystkich udogodnień.
Ja osobiście uczyłem się starego standardu, ze względu na studia. A dopiero potem przestawiłem się na nowszy i nie widzę w tym żadnego problemu. Daje to troszkę bardziej stopniową naukę, przez co pierwsze zderzenie nie jest takie straszne.
To odosobniona opinia ale wg mnie uczenie się od razu najnowszego standardu C++ i najlepszych praktyk programistycznych to nie jest wcale najlepszy pomysł. Otóż w mojej opini w wielu kwestiach jest on trudniejszy do przyswojenia na początek. Powiedz komuś kto dopiero uczy się co to wskaźnik, żeby nie używał wskaźników tylko odrazu smart_pointerów i jak przyjdzie jakiś unique_ptr przenieść to taka osoba zderzy się z semantyką przenoszenia i referencjami do rwartości, na które łapie się ludzi po studiach na rozmowach o prace.
Co do książek to zależy od jakiej chcesz zacząć, ale myślę, że taki kurs o podstawach podstaw jest bardzo dobrym wstępem do przeczytania jakiejś dłuższej książki o C++. Tak jak wszędzie - najgorszy jest początek, więc żeby się zbytnio nie zniechęcić trudnością dobrze jest zacząć od takich podstaw jak we wspomnianym kursie.