• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed pomóżcie! not implemented by SQLite JDBC driver

Object Storage Arubacloud
0 głosów
362 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
zamknięte 6 czerwca 2018 przez Adrian Paź

Witam coś mi sie popie***iło :/ Wszystko działało dopóki nie dodałem warunków na limit książek :/ 

Ciągle wyrzuca mi błąd: "java.sql.SQLException: not implemented by SQLite JDBC driver" 

Na overlow ktoś polecił sprawdzić sterownik tym:

 DatabaseMetaData dm = (DatabaseMetaData) connection.getMetaData (); System.out.println ("Nazwa sterownika:" + dm.getDriverName ()); System.out.println ("Wersja sterownika:" + dm.getDriverVersion ());

No to zrobiłem tak i nazwe mam :sqlite jdbc a wersje 23.1.0 (czy coś koło tego) więc sterownik jest nie wiem tylko czemu ten błąd..

public void wypozyczKsiazke(int idczytelnika, int idksiazki)
	{
		int liczbaWypozyczonychKsiazek = 0;
		try
		{
			String query = "SELECT id_czytelnika FROM wypozyczenia WHERE id_czytelnika = ?";
			PreparedStatement ID = connection.prepareStatement(query);
			ID.setInt(1, idczytelnika);
			ID.execute();
			ID.close();
			ResultSet resultSet = ID.executeQuery(query);
			while (resultSet.next())
			{
				liczbaWypozyczonychKsiazek++;
			}
			resultSet.close();
			if (liczbaWypozyczonychKsiazek == 3)
			{
				System.out.println("Na to konto wypożyczono już maksymalną liczbę książek !\n");
			} else
			{
				dodajWypozyczenia(idczytelnika, idksiazki);
				PreparedStatement preparedStatement = connection
						.prepareStatement("UPDATE ksiazki set czyJest = ? where id_ksiazki = ?");
				preparedStatement.setBoolean(1, false);
				preparedStatement.setInt(2, idksiazki);
				preparedStatement.executeUpdate();
				preparedStatement.close();
				System.out.println("\nMiłego czytania !\n");
			}

		} catch (SQLException e)
		{
			System.err.println("Wystąpił problem z operacją wypożyczenia !\n");
			System.err.println(e);
		}

	}

 

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany
komentarz 6 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Czy tutaj czasem nie masz coś pokręcone?

  PreparedStatement ID = connection.prepareStatement(query);
ID.setInt(1, idczytelnika);
ID.execute();
 ID.close();
ResultSet resultSet = ID.executeQuery(query);

zamykasz statement (ID) a potem wykonujesz na nim zapytanie. Czy aby na pewno jest to dobrze?

komentarz 6 czerwca 2018 przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
Fakt przeoczyłem to ale to nic nie dało :/

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
wybrane 6 czerwca 2018 przez Adrian Paź
 
Najlepsza

Pierwszy link na stacku po wklejeniu twojego błędu.

https://stackoverflow.com/questions/20723711/simple-query-not-implemented-by-sqlite-jdbc-driver?utm_medium=organic&utm_source=google_rich_qa&utm_campaign=google_rich_qa

 

ResultSet resultSet = ID.executeQuery(query);

Nie należy podawać parametru w przypadku PreparedStatement. 

Jak już podajesz jaki leci błąd, to wklejaj całego stacktrace'a. 

komentarz 6 czerwca 2018 przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
Wkleiłem dokładnie to co wyszło właśnie tu z tymi sqlowymi zapytaniami jest tak że jak wychodzi mi błąd to wychodzi tylko to co napisałem nie tak jak normalnie zrobie "javowy" błąd bo wtedy na pół konsoli jest z zaznaczonymi liniami i wgl, tu nie :/
1
komentarz 6 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Zmień to executeQuery(query) na executeQuery()  ;)
komentarz 6 czerwca 2018 przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
I tu jest właśnie minus tego jak się czegoś nie wie.. Nie wiedziałem jak prepara wsadzić do resulta i właśnie tak na jednej stronie było pokazane, więc wziąłem to za pewnik :D
komentarz 6 czerwca 2018 przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
Wiem wiem odpowiadałem tylko na dalsze twoje wpisy :D dziękuję wszystko pięknie działa :D Teraz jakąś informację będę z kilku stron brał bo widzę, że nie wszyscy dobrze robią

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2017 w Java przez plkpiotr Stary wyjadacz (12,420 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 181 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 91 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...