• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Możliwość płatnego Stażu/Praktyki

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
455 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez betman Bywalec (2,630 p.)
Witam.

Ukończyłem technikum na kierunku technik-informatyk. Zdałem egzaminy zawodowe i planuję pójść na miesięczny staż/praktykę we Wrocławiu (jestem z okolic Wrocławia). Interesuje się tworzeniem stron internetowych. Mam kilka swoich małych projektów oraz znam podstawy : HTML, CSS, Javascript, Jquery, Bootstrap, lecz wątpię by to wystarczyło do znalezienia płatnego stażu. Większe szansę miałbym jako tester aplikacji webowych. Kwotę jako chciałbym zarobić to około 1200 zł. Czy mam jakieś realne szansę i w jaki sposób mógłbym aplikować?

Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź.
1
komentarz 6 czerwca 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
W tym okresie już większość rekrutacji do programów stażowych się zakończyła. Jeśli chcesz spróbować to radziłbym się pośpieszyć.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 czerwca 2018 przez Wujek Greg Dyskutant (9,410 p.)
wybrane 6 czerwca 2018 przez betman

Najlepsza
- Zrób ładne CV (mimo że nie aplikujesz na projektanta stron to ładne cv robi dobre pierwsze wrażenie),

- napisz list motywacyjny (tylko taki szczery, na luzie, po co ci staż dlaczego itp), nawet jak nie jest wymagany,

- przygotuj portfolio ktore moglbys pokazac, jakies repo czy prosta stronka (jeżeli nie masz wyczucia estatyki to skorzystaj z darmowych templatek, bo slabo wygladajaca strona moze tylko pogorszyc sprawe)

- załóż konto na linkedin i dodawaj różnych rekruterów i ludzi z branzy IT ze swojego miasta

- wysyłaj CV do firm, jezeli sie nie odezwa to nic nie stracisz, a moze sie odezwa. Czesto pierwszym etapem jest zadanie, wiec jezeli cos tam potrafisz to nie powinno byc problemu z dostaniem sie do kolejnego etapu.

- aktualnie firmy maja niedobor pracownikow i czesto biora kogo popadnie, wiec jest duza szansa na staż.

- raczej celowalbym w duze firmy, tam jest wiekszy przemial ludzi i pewnie latwiej bedzie o staz ( jezeli masz najomych z branzy niech skorzystaja z systemu polecen, latwiej sie dostac). W malych firmach nie mozna sobie pozwolic na "tracenie" czasu w przypadku stazu ktory potem moze sie okazac niewypalem i nie bedzie checi dalszej wspolpracy. Aczkolwiek nie jest to zasada, niektore mniejsze firmy chetnie organizuja staze

- jeszcze raz wysylaj cv, truj dupe rekruterom, niech wiedza ze Ci zalezy, ale tez bez przesady. Codziennie wieczorem rob sobie podsumowanie ile CV wyslales i co zrobiles zeby udalo sie znalezc prace.

Powodzenia!
komentarz 6 czerwca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Ewentualnie zamiast takiego listu motywacyjnego to w mailu, czy w CV po prostu 3-4 zdania napisać i tyle.
komentarz 6 czerwca 2018 przez betman Bywalec (2,630 p.)
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Od jutra zaczynam działać. Dzisiaj wszystko przygotuję, w zasadzie mam już stworzone portfolio ale nie wiem czy jest ono warte uwagi https://rpodraza.pl .
komentarz 7 czerwca 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Podpunkt 6 to bez przesady. Biorą chętnie tych co umią tyle by być w miarę samodzielni. - nie myl stażu z praktykami. Nie doboru nie ma - jest jedynie rotacja w zespołach.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 285 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 571 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2020 w Offtop przez xayarios onon Nowicjusz (120 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 2,210 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez BartekDataIT Użytkownik (770 p.)

93,291 zapytań

142,289 odpowiedzi

322,332 komentarzy

62,612 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...