• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

relacje, wypozyczenie ksiazki

Object Storage Arubacloud
0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2018 w SQL, bazy danych przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)

Witam! Moje tabele w bazie:

String createCzytelnicy = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS czytelnicy(id_czytelnika INTEGER PRIMARY KEY AUTOINCREMENT, imie VARCHAR(20), nazwisko VARCHAR(20), login VARCHAR(10))";
		String createKsiazki = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS ksiazki(id_ksiazki INTEGER PRIMARY KEY AUTOINCREMENT, tytul VARCHAR(20), autor VARCHAR(20), czyJest BOOLEAN)";
		String createWypozyczenia = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS wypozyczenia(id_wypozycz INTEGER PRIMARY KEY AUTOINCREMENT, id_czytelnika INTEGER, id_ksiazki INTEGER)";

Jak teraz mogę zrobić (i tu chyba bym prosił o przykładowy kod) żeby wyświetliło mi liste czytelników (to umiem) + książkę (tytuł + autor) jaką wypożyczył. Albo chociaż osobna metoda która wyświetla liste wypożyczeń ale nie w postaci tej co jest w "createWypozyczenia" tylko np w postaci:

Adam Nowak - Harry Potter, J.K.Rowling

mam takie metody:

System.out.println("1) Dodaj czytelnika");
                System.out.println("2) Dodaj książkę");
                System.out.println("3) Wypożycz książkę");
                System.out.println("4) Oddaj ksiazkę");
                System.out.println("5) Pokaż księgozbiór");
                System.out.println("6) Pokaż listę czytelników");
                System.out.println("7) Wyjście");

ale zupełnie nie wiem jak zrobić to co napisałem

komentarz 3 czerwca 2018 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Poczytaj o ORMach (Hibernate).
komentarz 3 czerwca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Musisz dodać klucze plus mapowanie.
komentarz 3 czerwca 2018 przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)
Eeeeeee? Klucze + mapowanie.. nawet nie wiem co to xD Czyli widzę że tu wyższa matematyka :D No poczytam zobaczymy co z tego wyjdzie
komentarz 3 czerwca 2018 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Pole czyJest zmienilbym też, na pole np Status typu enum. Czemu? Teraz masz w planach, posiadanie w bazie danych informacji na temat czy Książka jest wypożyczona czy nie, jeśli chciałbyś np dodać kolejną informację, np czy jest w produkcji, musiałbyś utworzyć pole czyWProdukcji, itd. Nie mówię tylko o tym przykładzie, ale np może być sytuacja gdy chciałbyś napisać system do zarządzania firmą kurierską i miałbyś zapisać informacje o statusie przesyłki np: nadana, odebral kurier, w drodze, w paczkomacie. Sam widzisz, że musiałbyś dac 4 pola gdybyś używał boolean (plus musiałbyś pilnować, że jakby jedno miało wartość true to pozostałe muszą mieć false), dodatkowo mocno ogranicza to rozbudowę.

Edit: W tabeli np Wypożyczenia masz atrybut id_książki ale to id_książki nijak nie jest powiązane z tabelą Książki. Poczytaj o kluczach obcych (foreign key)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 180 wizyt
pytanie zadane 16 września 2023 w SQL, bazy danych przez martinez369 Początkujący (460 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 881 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2022 w SQL, bazy danych przez Vladyslav Yavorskyi Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 403 wizyt
pytanie zadane 27 października 2021 w SQL, bazy danych przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...