• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd łączenia z bazą danych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
783 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2018 w Android, Swift, Symbian przez adi282123 Początkujący (380 p.)
Witam ! Mam problem. Od pewnego czasu próbuje połączyć się z bazą danych MySQL za pomocą JTDS na Androida i nic nie wychodzi. Po próbie połączenia aplikacja przestaje odpowiadać. Po pewnym czasie w LOGCAT wyskakuje komunikat że przekroczono czas oczekiwania na połączenie.

Macie pomysł jakby to można było rozwiązać ?

MainActivity: https://pastebin.com/Dhiy1TRY

 

 

P.S jestem początkujący jeśli chodzi o bazy danych i programowanie. Jeśli zrobiłem jakiś banalny błąd to z góry przepraszam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2018 przez coloraps Bywalec (2,220 p.)
Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver");
              ConnectionURL=DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://192.168.100.10:8080/example","root","TwojeHaslo");

 

 

komentarz 1 czerwca 2018 przez coloraps Bywalec (2,220 p.)
Poczytaj o jdbc i sterownikach MSSQL MYSQL POSTGRES ITD.

W twoim kodzie wyglądało jak byś chciał się podłączyć pod MSSQL
komentarz 1 czerwca 2018 przez adi282123 Początkujący (380 p.)
edycja 1 czerwca 2018 przez adi282123
A jak podłączyć się do MySQL ?

Z tego co widze to mam dobrze:

Klasy sterowników ("pełna_nazwa_sterownika") dla rónych SZBD:

1. dla bazy Oracle: oracle.jdbc.driver.OracleDriver

2. dla bazy IBM DB2: COM.ibm.db2.jdbc.app.DB2Driver (Typ 2), com.ibm.db2.jcc.DB2Driver (Typ 4)

3. dla bazy MS/SQL Server/Sybase: com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerDriver dla wersji 2005 MS/SQL Server (dla sterownika Microsoftu) com.microsoft.jdbc.sqlserver.SQLServerDriver dla wersji 2000 MS/SQL Server (dla sterownika Microsoftu)

4. dla bazy mySQL: com.mysql.jdbc.Driver

5. dla bazy PostgreSQL: org.postgresql.Driver

 

Źródło: http://home.agh.edu.pl/~pioro/dyd/BD2/JDBC.pdf
komentarz 4 czerwca 2018 przez coloraps Bywalec (2,220 p.)

W kodzie jaki jest udostępniony jest :

  • Class.forName("net.sourceforge.jtds.jdbc.Driver").newInstance();

            ConnectionURL = "jdbc:jtds:sqlserver://192.168.100.10;database=bank;user=Adrian;password=acfW6So8JB3n8Y5A";

 

A powien

Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver");

              ConnectionURL=DriverManager.getConnection("jdbc:mysql://192.168.100.10:8080/example","root","TwojeHaslo");

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 304 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2018 w Systemy CMS przez klikweeb Obywatel (1,480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 547 wizyt
pytanie zadane 26 września 2018 w Android, Swift, Symbian przez sapero Gaduła (4,100 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 395 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...