• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ czy C#? Który język wybrać

Object Storage Arubacloud
0 głosów
983 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w C i C++ przez Emilos846 Nowicjusz (120 p.)
Witam!

Od niedawna mam pewien problem, mianowicie nie wiem czy nauczyć się C++ czy C#. Znam już podstawy obu języków (mam na myśli zmienne, pętle, instrukcje warunkowe, raczej nic więcej), więc wiem, że są do siebie częściowo podobne. Mam zamiar tworzyć gry na PC.

Chciałbym wiedzieć:

-czy różnica w ilości silników C++ i silników C# jest duża (większa ilość silników = większe prawdopodobieństwo, że znajdę odpowiedni dla siebie),

-jak trudny do opanowania jest C++ w porównaniu do C#

-jak wygląda sytuacja tych języków na rynku pracy, czy jest dużo miejsc pracy dla programistów C++ jak i C# (nie tylko dla twórców gier, mówię tutaj ogólnie o aplikacjach)?
komentarz 30 maja 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Myślę że możesz wrócić do swojego pytania po nauczeniu się programowania obiektowego w C#.
komentarz 30 maja 2018 przez Emilos846 Nowicjusz (120 p.)
Nie do końca rozumiem co to zmieni.
komentarz 30 maja 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
1. Uzyskasz (ograniczoną) świadomość co do zagadnień o które pytasz.

2. Będziesz wiedział czy samo pytanie dla Ciebie jest sensowne (ja nie jestem teraz tego taki pewien)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 maja 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Nie wiem jaka jest ilosc silnikow do gier, dla obu jezykow, ale zarowno c++, jak i c# maja Unity, c++ ma jeszcze UE.

2. Dla chcacego nic trudnego

3. Mysle, ze w C# jest troche wiecej ofert, ale jakie to ma znaczenei to nie wiem, bo skoro jest dobry w tym co robisz to nie ma problemu ze znalezieniem pracy. A ustawianie sie pod rynek pracy, to najwieksza glupota, jaka mozna popelnic....
+1 głos
odpowiedź 31 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
1 gry tworzy się głównie w C++, oparciu o sztuczki magiczne (matematyczne) - różnego rodzaju sztuczki z optymalizacją, fizyką itd
ale do mniejszych produktów wystarczy c#, w unity3d
jest wystarczający i jest ok

2 zależy co kto woli, w c++ masz więcej władzy i kontroli
w c# sporo dzieje się automatycznie i działa to jak widać dobrze
w c++ masz na głowie więcej rzeczy, ale to ty decydujesz jak co ma działać
jeśli już nauczysz się panować nad tym językiem, efekty będą lepsze
no i też dochodzi fakt że c++ ma elementy, które nie występują w innych językach

3 jeśli chodzi o ogólnie aplikacje, to zdecydowanie c#, głównie ze względu na asp.net
mało które firmy robią aplikacje okienkowe w c#, pewnie podobnie wygląda to z c++
w środowisku gier, jeśli nie celujesz w małe firmy tworzące w unity3d, to przeważa c++ -> wszystkie duże firmy typu cd project, ubisoft, ea i inne tworzą swoje silniki do gier w c++, bo jest po prostu bardziej wydajny, jeśli tak jak wspomniałem wcześniej, umiesz wykorzystać tą przewagę

wiele osób uczących się c++ zatrzymuje się na dość niskim poziomie, wybrali język bo niby takie duże możliwości i jest taki aaa super... ale w rzeczywistości nie używają nic ponad absolutne podstawy na poziomie osoby która skończyła technikum
fajną opcją jest zrobienie rozeznania i nauczenie się podstaw wielu języków, żeby wiedzieć jak to wygląda u innych
przykładowo js, java, python, c#, c, c++, php
przy okazji nauczysz się więcej elementów, bo każdy język stawia na coś innego
i każdy poradnik stawia na coś innego

po pół roku takiej zabawy polecam zagłębienie się w jeden język
komentarz 31 maja 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

mało które firmy robią aplikacje okienkowe w c#, pewnie podobnie wygląda to z c++

Jeśli nie C# i C++, to w czym piszą aplikacje okienkowe? W Delphi? :P

komentarz 31 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
chodziło bardziej o to, że mało jest ofert pod aplikacje okienkowe, ta przewaga c# nad c++ na rynku to głównie web
w okienkowych przynajmniej ja nie zauważyłem, żeby jedno miało przewagę z ilością ofert na rynku, nad drugim

to znaczy są robione, ale z tego co ja zauważyłem, to sytuacje na zasadzie
mamy programistów c# -> mamy zrobić dodatkowo aplikacje okienkową -> no to zróbmy ją w c#

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez vrr Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,482 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...