• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gorąca sekcja zasilania na płycie Gigabyte.

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
636 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2018 w Sprzęt komputerowy przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
Witam,

Od niedawna posiadam nowy komputer z płytą Gigabyte Z370 AORUS Gaming K3 i procesorem i7 8700k. Chłodzenie to Navis Pro 240 od SilentiumPC. Temperatury procesora (bez OC) to około 60°C pod obciążeniem. Co wydaje mi się dobrym wynikiem. Natomiast moja sekcja zasilania to ponad 82°C. Zamontowałem mały wentylator prosto na nią i temperatury spadły do około 67°C. Jednak wydaje mi się że to nadal za dużo, szczególnie jeśli planuje OC.

Moje pytanie brzmi. Czy jeśli wymienię termopady pomiędzy sekcją, a jej radiatorem na jakieś lepsze to czy to coś pomoże? Dodam że teraz mimo 67°C radiatory są chłodne.

W internecie widziałem że odstęp pomiędzy sekcją a radiatorem jest zbyt duży. Może lepiej użyć termopada 1,5mm zamiast oryginalnego 1mm?

Przepływ powietrza w obudowie mam dosyć dobry. Z przodu 3 wentylatory, chłodnica i kolejne 2 na niej. Z tyłu 1 wyciągający. Nie mam miejsca na wentylatory na górze obudowy, bo jest tam okno.
komentarz 13 czerwca 2018 przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
Dołożyłem mały wentylator na sekcję zasilania i temperatury spadły do ~65*C. Na razie mi to wystarczy, chociaż będę musiał jeszcze to poprawić jeśli planuje OC.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 149 wizyt
pytanie zadane 21 października 2020 w Sprzęt komputerowy przez halotelefonek Bywalec (2,410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 107 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2023 w Sprzęt komputerowy przez sibi12345 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 242 wizyt

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,528 komentarzy

62,726 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...