• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak ustawić własny notatnik zrobiony w builderze jako domyślny?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
696 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2018 w C i C++ przez diwad2304 Nowicjusz (140 p.)
Witam, wykonałem własny notatnik w C++ Builder 6 zgodnie z poradnikiem "Obiektowy C++ odc. 8: Własny Notatnik w Builderze" i zastanawiam się czy da się go ustawić jako domyślny program do odczytywania plików txt. Czytałem inne wpisy na ten temat ale nie do końca je rozumie. Mógłby ktoś szczegółowo wytłumaczyć jak to zrobić? Z góry dziękuję.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 29 maja 2018 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Panel sterowania -> Programy domyślne -> Ustaw programy domyślne / Skojarz typ pliku z programem
komentarz 29 maja 2018 przez diwad2304 Nowicjusz (140 p.)
Zrobiłem tak ale mojej aplikacji nie ma na spisie które można wybrać. Może trzeba dopisać do aplikacji jakiś kod?
komentarz 29 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
To wybierz po prostu sam lokalizację aplikacji, nie wszystkie apki jakie masz na kompie są na tej liście.
komentarz 29 maja 2018 przez diwad2304 Nowicjusz (140 p.)
Pisze: wybierz aplikacje i tu jest lista: Internet Explorer, Notatnik, WordPad i Wyszukaj aplikacji w sklepie. Nie mam nic innego.
komentarz 29 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

przykład na windows 7, na innych jest podobnie. Masz okienko do wyboru programu domyślnego i po prostu kliknij w wybór własnego (tutaj akurat przycisk "Przeglądaj") i po prostu wybierz swój edytor i voila.

komentarz 29 maja 2018 przez diwad2304 Nowicjusz (140 p.)
Dziękuję, pojawił się kolejny problem, mianowicie gdy otwieram jakiś plik za pomocą mojego programu nie ma w nim zawartości, gdy jednak otwieram za pomocą notatnika, zawartość się pojawia. Da się coś z tym zrobić?
komentarz 29 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
to już prawdopodobnie problem Twojego edytora, a jeśli z niego wywołasz otwarcie pliku z menu to wczytuje się bez problemu?
komentarz 29 maja 2018 przez diwad2304 Nowicjusz (140 p.)
Tak, odczytuje bez problemu.
komentarz 29 maja 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
to niestety ciężko mi na szybko stwierdzić, wieki już nie pisałem nic w C++ i Builder, może ktoś inny pomoże.
komentarz 29 maja 2018 przez diwad2304 Nowicjusz (140 p.)
I tak dziękuję za pomoc i zainteresowanie.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,257 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2015 w Offtop przez Mavimix Dyskutant (8,420 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 791 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2017 w C i C++ przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2015 w C i C++ przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)

92,782 zapytań

141,708 odpowiedzi

320,588 komentarzy

62,114 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...