• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System aukcji - zmiana statusu aukcji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
129 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2018 w PHP przez niezalogowany
Witam,

stworzyłem prosty system w stylu allegro. Aukcje wystawiane są na określony czas, tu nasuwa się pytanie
w jaki sposób zmienić status aukcji z np. "active" na "finished" w sposób automatyczny ? W chwili obecnej po wejściu na stronę w odpowiedni route przechodzę przez wszystkie aukcje sprawdzam daty i zmieniam status. Ale jak to rozwiązać bez wchodzenia użytkownika na stronę.

 

Dzięki :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
CRON i wykonywanie skryptu co określony czas.
komentarz 25 maja 2018 przez niezalogowany
Co jaki czas? :)
komentarz 25 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No to zależy od serwera, ilości aukcji itp. Myślę, że możesz daty wygaśnięcia aukcji zaokrąglić do pełnej godziny, a sam CRON uruchamiać co godzinę.
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
A dlaczego nie chcesz, aby status zmieniał się po odsiedzeniu przez użytkownika? Można w sumie po prostu porównać datę z bazy danych z aktualną datą i w tym momencie podjąć decyzję, czy wyświetlić napis "aktualne", czy "przedawnione".
komentarz 25 maja 2018 przez niezalogowany
Musiałbym w wielu miejscach(zakładkach) dodawać ten sam kod odpowiedzialny za update bazy.
komentarz 25 maja 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ale tu nie musisz nic update'ować, wystarczy, że porównasz datę z bazy do aktualnej daty, toż to 2 linijki kodu :D
komentarz 25 maja 2018 przez niezalogowany
Tak, ale w innych miejscach(zakładkach) sprawdzam statusy aukcji i je odpowiednio wyświetlam. Czyli wyświetlam aukcje aktywne, nie aktywne, opłacone, i nie opłacone.

I chciałbym zmienić status aukcji np. $acution->setStatus("finished"); samoistnie bez ingerencji użytkownika po minięciu czasu trwania aukcji. :)
komentarz 25 maja 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No to musisz w jakiś sposób przesłać tą informację do użytkownika, np. używając websocketów :)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2016 w PHP przez No Lime Gaduła (4,540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2017 w PHP przez TeslaX93 Gaduła (3,600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 230 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2022 w PHP przez Moonmaker05 Początkujący (410 p.)

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...