Witam, chcialbym prosic o pomoc w kilku zadaniach, zrobilem jedno ( prosze tez o sprawdzenie). POnizej moj kod
Tresc zadan:
Moje zadanie: Zdefiniuj klase, ktora reprezentuje tablice dynamiczna( liczb calkowitych) z konstrukotrem, ktory przyjmuje rozmiar tablicy i wypelnia ja podana w drugim argumencie wartoscia. Istnieje mozliwosc wywowalania tego konstrukotra z jedym argumentem, wtedy drugi argument przez domniemianie przyjmuje wartosc 0 tworzac w efekcie wyzerowana tablice dynamiczna
//============================================================================
// Name : tryspr.cpp
// Author :
// Version :
// Copyright : Your copyright notice
// Description : Hello World in C++, Ansi-style
//============================================================================
#include <iostream>
using namespace std;
class Tablica
{
int rozmiar;
int wartosc;
public:
void wypelnij()
{
cout << "Tablica ma rozmiar: " << rozmiar;
cout << "\nJest wypelniona: " << wartosc << endl;
cout << "TABLICA: [";
for (int i = 0; i < rozmiar; i++)
{
//opcjonalne, zeby nie bylo przecinka - estetyka
if (i < rozmiar -1)
{
cout << wartosc;
cout << ", ";
} else
{
cout << wartosc;
}
}
cout << " ]";
}
Tablica(int rozm, int war = 0)
{
rozmiar = rozm;
wartosc = war;
wypelnij();
}
};
int main()
{
Tablica t1(6);
return 0;
}
Kolejne zadania, ktore nie wiem jak zaczac:
- Utworz obiekty tablicy podajac dwa argumenty i jeden argument dla konstrukora, stosuja operator NEW oraz wykorzsytaj konstruktor dla konwersji liczb typu INT do obiektu klasy nowo utoworzonej tablicy
- Przeladuj operatory << (wyswietlanie wszystkich elementow tablicy), || ( zwrot elementu tablicy spod okreslonego indeksu - nalezy zabezpieczyc przed wyjsciem poza zakres tablicy
- Zdefiniuj publiczna fukncje skladowa dodajac nowa wartosc do tablicy. jezeli w tablicy nie ma juz miejsca to nazelzy utworzyc nowy obszar pamieci ( dwukrotnie wiekszy od obecnego) i przekopiowac do niego zawratosc tablicy ( koniecznie trzeba usunac stary obszar )