• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przytwierdzanie pola nawigacja podczas scrollowania strony w dół - logo się rozjeżdża

Object Storage Arubacloud
0 głosów
145 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2018 w HTML i CSS przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)

Witam, tak jak w temacie: Podczas scrollowania na dół strony te logo na żółtym tle dziwnie się zachowuje i szczerze nie mam na to pomysłu. 

tak wygląda w formie statycznej:

a tak gdy scrolluje:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>

	<meta charset="utf-8">
	<title>Weldorado</title>
	<meta name="description" content="OPIS FIRMY">
	<meta name="keywords" content="SEO- SLOWA">
	
	
	<meta http-equiv="X-Ua-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">
	
	<link rel="stylesheet" href="main.css">
	<link rel="stylesheet" href="css/fontello.css">
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
	<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.4/jquery.min.js"></script>
	
	<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>
	
	<script>
		
		jQuery(function($)
		{
			//zresetuj scrolla
			$.scrollTo(0);
			
			$('#link1').click(function() { $.scrollTo($('#oferta'), 700); });
			$('#link2').click(function() { $.scrollTo($('#onas'), 700); });
			$('#link3').click(function() { $.scrollTo($('#projekty'), 700); });
			$('#link4').click(function() { $.scrollTo($('#wspolpraca'), 700); });
			$('#link5').click(function() { $.scrollTo($('#kontakt'), 700); });
			
			
			$('.scrollup').click(function() { $.scrollTo($('body'), 1000); });
		}
		);
		
		//pokaż podczas przewijania
		$(window).scroll(function()
		{
			if($(this).scrollTop()>300) $('.scrollup').fadeIn();
			else $('.scrollup').fadeOut();		
		}
		);
	
	
	</script>
   
   	<!--[if lt IE 9]>
	<script src="//cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/html5shiv/3.7.3/html5shiv.min.js"></script>
	<![endif]-->
   

</head>

<body>

	<header>
		
		
			<h2 class="contact">Kontakt:  <i class="icon-mobile"></i>61 66 66 666  <i class="icon-mail-alt"></i> weldorado@gmail.com</a> </h2>
			
		
		<nav id="topnav">
		 <div class="nav">
			<ul class="menu">
				<li class="logo">
					<img src="img/logo.png"  /><span class="napis">WELDORADO</span>
				</li>
				<li>
					<li><a id="link1" href="#" class="tilelink" title="oferta">Oferta<span class="dotd">.</a></span></li>
					<li><a id="link2" href="#" class="tilelink" title="onas">O nas<span class="dotd">.</a></span></li>
					<li><a id="link3" href="#" class="tilelink" title="projekty">Projekty<span class="dotd">.</a></span></li>
					<li><a id="link4" href="#" class="tilelink" title="wspolpraca">Współpraca<span class="dotd">.</a></span></li>
					<li><a id="link5" href="#" class="tilelink" title="kontakt">Kontakt<span class="dotd">.</a></span></li>
				</li>
			</ul>
		  </div>
		</nav>		


	</header>
	
	<main>
		
		<article>
			
				<section>
				
					<div class="offers" id="oferta">
					
						<header>
						
						<a href="#" class="scrollup"></a>	
							
						
							<h1 class="title">Oferta
							<div class="rectangle"></div>
							</h1>

						</header>
						
					
						<div class="box">
								
							<div class="photo">
								<img src="img/offers1.jpg" />
							</div>
								
							<div class="text">	
								<h3>TYTUŁ</h3>
								<p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez.</p> 
							</div>
									
						</div>
							
						<div class="box">
								
							<div class="photo">
								<img src="img/offers1.jpg" />
							</div>
								
							<div class="text" >
								<h3>TYTUŁ</h3>
								<p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez.</p> 
							</div>
									
						</div>
							
						<div class="box">
								
							<div class="photo">
								<img src="img/offers1.jpg" />
							</div>
								
							<div class="text" >
								<h3>TYTUŁ</h3>
								<p>Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez.</p> 
							</div>
									
						</div>
						
						
						
						</div>
							
				
				</section>
				
				<section id="newest">
				
					<div class="about" id="onas">
					
							<header>
						
									<h1 class="title1">O nas
										<div class="rectangle1"></div>
									</h1>
								
									
							</header>		
							
							<div class="box1">
							
								<div class="text1">
									<p>I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. Feel free to drag and drop me anywhere you like on your page. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.​This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are.<p>
								</div>
								<div class="photo1">
									<img src="img/offers.jpg" />
								</div>
							</div>			
								
		
					</div>
				
				</section>
				
				<section>
				
				  <div class="project" id="projekty">
					
						<header>
						
							<h1 class="title">Projekty
							<div class="rectangle2"></div>
							</h1>
						
						</header>
						
						<div class="box3">
				
								<div class="photo3"> 
									<div class="overlay">
										<a href="#"><img src="img/03.jpg" alt=""></a>
										<a class="link" href="#"><p>Projekt 1</p></a>
									</div>
								</div>
								
					
						</div>
						
						<div class="box3">
						
							<div class="photo3">
								<div class="overlay">
									<a href="#"><img src="img/03.jpg" alt=""></a>
									<a class="link" href="#"><p>Projekt 2</p></a>
								</div>
							</div>
						</div>	

						<div class="box3">
				
								<div class="photo3"> 
									<div class="overlay">
										<a href="#"><img src="img/03.jpg" alt=""></a>
										<a class="link" href="#"><p>Projekt 3</p></a>
									</div>
								</div>

						</div>
						
						<div class="box3">
						
							<div class="photo3">
								<div class="overlay">
									<a href="#"><img src="img/03.jpg" alt=""></a>
									<a class="link" href="#"><p>Projekt 4</p></a>
								</div>
							</div>								

						</div>
						
						
				</div>	
				
				
				</section>
				
				<section id="newest">
				
					<div class="wspolpraca" id="wspolpraca">
					
						<header>
						
							<h1 class="title">Współpraca
								<div class="rectangle"></div>
							</h1>
						</header>

						
							
							<div class="text4">
									<p>I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. Feel free to drag and drop me anywhere you like on your page. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.​This is a great space to write long text about your company and your services. You can use this space to go into a little more detail about your company. Talk about your team and what services you provide. Tell your visitors the story of how you came up with the idea for your business and what makes you different from your competitors. Make your company stand out and show your visitors who you are.<p>
							</div>
									
				
					</div>
				
				</section>
				
				<section>
				
					<div class="kontakt" id="kontakt">
						
						<header>
						
							<h1 class="title">Kontakt
								<div class="rectangle"></div>
							</h1>
						</header>
						
						<div class="mapa">
							<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2436.1630311309264!2d16.929523715496867!3d52.36746377978558!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x47045aed995f10af%3A0xf66396f05a7111e8!2zU3Rhcm_FgsSZY2thIDU3LCBQb3puYcWE!5e0!3m2!1spl!2spl!4v1526914878697" width="1000" height="350" frameborder="0" style="border:0" allowfullscreen></iframe>
						</div>
						
						<div class="box5">
						
							<div class="adres">
								<h4>Adres firmy</h4>
								<p>Weldorado Michał Piechocki</br>NIP działalności: 7822468158</br>Starołęcka 57d, 61-361 Poznań</br></br><i class="icon-mail-alt">weldorado@gmail.com</i>
							</div>
						</div>
						
						<div class="box5">	
							<div class="rectangle5">
							</div>
							<div class="numer">
							<h4>Numer kontaktowy</h4>
							<p><i class="icon-mobile"></i>666 666 666</p>
							</div>
						</div>	

					
					</div>
				
				</section>
				
				
		
		
		</article>
	
	
	</main>
	
	<footer>
		
		<div class="info">
			Wszelkie prawa zastrzeżone &copy; 2017 Dziękujemy za wizytę!
		</div>
	
	
	</footer>
	
	<script src="jquery-1.11.3.min.js"></script>
	 
	 <script>

	$(document).ready(function() {
	var NavY = $('.nav').offset().top;
	 
	var stickyNav = function(){
	var ScrollY = $(window).scrollTop();
		  
	if (ScrollY > NavY) { 
		$('.nav').addClass('sticky');
	} else {
		$('.nav').removeClass('sticky'); 
	}
	};
	 
	stickyNav();
	 
	$(window).scroll(function() {
		stickyNav();
	});
	});
	
</script>

</body>
</html>

 

 

komentarz 21 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)

I TU JESZCZE KOD

body
{
	
	background-color: #FFFFFF;
	color: #021529;
	font-family: 'Open Sans', sans-serif;
    font-size: 17px;
	margin: 0 !important;
	padding: 0 !important;

}

h2.contact
{
	margin: 0px;
	font-size: 15px;
	letter-spacing: 0,5px;
	margin-top: 5px;
	margin-left: 5px;
	margin-bottom: 5px;
}

.contact a
{
	color: #021529;
	text-decoration: none;
}

#topnav
{
	background-color: #021529;
}

.logo
{
	color: #021529;
	background-color: #FFCC00;
	width: 300px;
	min-height: 70px;
	font-weight: 600;
	height: 5em;

}

.logo img
{
	padding-left: 10px;
	margin-top: 20px;
}

.napis
{
	padding-left: 25px;
    position: absolute;
	top: 70px;
	font-size: 25px;
	
}

.menu > li:first-child
{
	margin-right: 100px;
	
}

.menu 
{
	list-style-type: none;
	font size: 18px;
	min-height: 50px;
	line-height: 200%;
	
	
}

.menu > li
{
	display: inline-block;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	padding-left: 30px;
	padding-right: 30px;
	
}

ul.menu
{
	padding-left: 0px;
	
	
}

.menu a
{
	color: #FFFFFF;
	text-decoration: none;
}

.menu a:hover
{
	color: #FFCC00;
}



.dotd
{
	color: #FFCC00;
	font-size: 30px;
}





.title
{
	font-size: 55px;
	text-transform: uppercase;
	color: #C0C0C0;
	margin-bottom: 20px;
	padding-top: 30px;
	letter-spacing: 1px;
	text-align: center;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

.rectangle
{
	width: 110px;
	height: 10px;
	background-color: #FFCC00;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	
}

.offers
{
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 1000px;
	text-align: center;
	padding: 0;
	margin-bottom: 100px;
	
}

.box
{
	display: inline-block;
	width: 300px;
	margin-top: 20px;
	
}

h3
{
	font-size: 25px;
	background-color: #EFEFF5;
}

.text
{
	width: 260px;
	height: 278px;
	margin-top: 10px;
	padding: 15px;
	text-align: justify;
	font-size: 15px;
	background-color: #EFEFF5;
	

}

.photo
{
	width: 290px;
	height: 278px;
	overflow: hidden;
	

}

.photo img
{
	transition: all 0.5s ease-in-out;
}

.photo:hover img
{
	-webkit-transform: scale(1.15);
	-ms-transform: scale(1.15);
	transform: scale(1.15);
}


#newest
{
	background-color: #EFEFF5;
}

.about
{
	
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 1000px;
	padding: 0;
	padding-bottom: 100px;
	
}

.title1
{
	font-size: 55px;
	text-transform: uppercase;
	color: #C0C0C0;
	padding-top: 70px;
	text-align: left;
	letter-spacing: 1px;
}

.rectangle1
{
	width: 110px;
	height: 10px;
	background-color: #FFCC00;
	margin-top: 10px;
	
}

.text1
{
	display: inline-block;
	font-size: 17px;
	width: 370px;
	position: relative;
	bottom: 120px;
	
}


.photo1
{
	display: inline-block;
	width: 500px;
	margin-left: 100px;
	transition: all 0.2s ease-in-out;
}

.photo1:hover
{
	-webkit-transform: scale(0.9);
	-ms-transform: scale(0.9);
	transform: scale(0.9);
}


.photo1 img
{
	width: 500px;
	height: 500px;

}

.box1
{
	
	text-align: left;
}


.project
{
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 1000px;
	margin-top: 10px;
	margin-bottom: 100px;
	
}

.rectangle2
{
	width: 110px;
	height: 10px;
	background-color: #FFCC00;
	margin-top: 10px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	
}

.box3
{
	display: inline-block;
	width: 460px;
	text-align: center;
	padding: 5px;
	margin-top: 20px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}


.photo3
{
	width: 450px;
}

.overlay
{
	position: relative;
	width: 450px;
	height: 278px;
}

.overlay .link
{
	position: absolute;
	display: block;
	width: 450px;
	height: 65px;
	background-color: #111;
	left: 0px;
	bottom: 0px;
	opacity: 0;
	transition: opacity 0.5s ease-in-out;
}

.overlay:hover .link
{
	opacity: 0.8;
}

a:link 
{
    color: #fff;
	text-decoration: none;
}

a:visited 
{
    color: #fff;
}

a:hover 
{
    color: #fff;
}

a:active 
{    
	color: #fff;
}

.wspolpraca
{
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 1000px;
	padding-top: 10px;
	padding-bottom: 50px;
}

.text4
{
	
	font-size: 17px;
	width: 800px;
	padding-top: 20px;
	margin-left: 60px;
	
}

.kontakt
{
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	width: 1000px;
	padding-top: 10px;
	padding-bottom: 50px;
}

.box5
{
	width: 400px;
	display: inline-block;
}

h4
{
	font-size: 25px;
	
}

.adres
{
	
	line-height: 30px;
}

.rectangle5
{
	width: 110px;
	height: 10px;
	background-color: #FFCC00;
	margin-top: 10px;
}



.info
{
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
	text-align: center;
	padding: 20px;
	background-color: #EFEFF5;
}

a.tilelink
{
	
	text-decoration: none;
	color: color: #FFFFFF;;
}

a.tilelink:hover
{
	color: #FFCC00;
	text-decoration: none;
	
}

.scrollup
{
	width: 64px;
	height: 64px;
	text-decoration: none;
	background: url("img/up.png") no-repeat 0px 0px;
	position: fixed;
	right: 50px;
	bottom: 50px;
	display: none;
}

.sticky
{
	width: 100%;
	position: fixed;
	left: 0;
	top: 0;
	z-index: 100;
}

.nav
{
	background-color: #021529;
	
}

 

 

komentarz 21 maja 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Dobrze by było jakbyś tę stronę wrzucił gdzieś w neta.
komentarz 21 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)
https://radek024.github.io/blog/strony-www/2017/07/14/github-pages/

 

za pomocą tego ? Dopiero przed chwilą o czymś takim się dowiedziałem i właśnie czytam jak to zrobić, ponieważ stronkę mam tylko u siebie w komputerze
komentarz 21 maja 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Na byle jaki hosting żeby można było zobaczyć w praniu jak to działa.
komentarz 21 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

@bartas_93,

Napisałem Ci wcześniej, że takie pozycjonowanie jest niepoprawne. Nie poczytałeś jak Ci radziłem.

komentarz 21 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)

Kurde chyba za dużo informacji ostatnio chce się nauczyć i coś mi przestało iść... przeczytam to jeszcze raz i spróbuję zrobic. 

tutaj daje link do repozytorium:

https://github.com/bartinio21/weldorado.git

 

1
komentarz 22 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Twoja nawigacja jest niepoprawna. Źle osadziłeś spany w linkach i źle zagnieździłeś listy. A właściwie wcale ich nie zagnieździłeś. Tak się tego nie robi. Nie po domykane znaczniki <p>. Nie używaj <br> do łamania linii, a poz tym źle go nawet napisałeś. Klasy raz piszesz po polsku raz po angielsku. W kontakcie jest jakiś </a> który nie ma początku.
komentarz 22 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)
Dobrze, postaram się poprawić to co napisałeś. Czy to ma wpływ, że niektóre rzeczy typu w klasach piszę po polsku?
komentarz 22 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Nie. To dobre praktyki.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 22 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
ul.menu posiada domyślny margines. Dopóki menu jest odsunięte od góry przez kontakt to nie widzisz problemu. Ustawienie position absolutnie ustawiło Ci napis centralnie, ale musisz wiedzieć, że to jest odległość od góry twojego okna przeglądarki (i do tego jest on wyjęty z obiegu dokumentu), która zmienia się po dodaniu fixed dlatego napis ucieka w dół (a tak naprawdę zachowuje swój górny top). POZYCJONOWANIE TO MUST-HAVE. Nie jest ono takie oczywiste jak Ci się wydaje.
komentarz 22 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)
te pozycjonowanie to w ogóle nie rozumiem szczerze mówiąc i czeka mnie ogromnie dużo pracy. W takim razie co mi radzisz? Na razie wyłączyłem to przytwierdzanie nagłówka.

Pozostało mi poczytać aż do zrozumienia ten artykuł co mi wysłałeś?
1
komentarz 22 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)

Obejrzyj to

komentarz 22 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)
o to może mi lepiej wejdzie niż tamten artykuł. Dam znać :)
komentarz 23 maja 2018 przez bartas_93 Nowicjusz (140 p.)
https://github.com/bartinio21/weldorad-slider.git

 

proszę, sprawdź bo z tego co widzę to się udało :)

co prawda teraz te żółte pole przesunęło mi się w prawo ale tak też wygląda spoko. W momencie kiedy scrollujemy stronę w dół to logo i napis trzymają się miejsca.
komentarz 23 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
<ul>
   <li>
        <li></li>
        <li></li>
        <li></li>
        <li></li>
   </li>
</ul>

<a href=""><span></a></span>

 

Tak się tego nie robi !!!

Po co ten div <div class="nav"></div> Można klasę dodać do <nav>

Nagłowek <h2 class="contact"> , ale gdzie nagłówek h1 w tym hederze ?

W ogóle to bym logo dał poza listą. Przecież nie należy do nawigacji.

Dalej nie patrzę. Popraw najpierw to.

Czy edytor , w którym piszesz nie pokazuje Ci błędów składniowych?

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 342 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Rajczu Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 590 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2016 w JavaScript przez DzikWojownik Początkujący (430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 169 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2016 w HTML i CSS przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...