• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Export zmiennych/funkcji z pliku a.js.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
842 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2018 w JavaScript przez kuba802802 Początkujący (380 p.)
Witam, męczę się z jedną rzeczą a mianowicie exportem zmiennych z pliku a.js, gdzie potem mogę sobie ich używać w plikach b.js, c.js. Nie wiem czy jest opcja zrobienia tego bez webpacka, a za razem node.js'a. Z góry dziękuje za pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 maja 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

https://jakearchibald.com/2017/es-modules-in-browsers/ – to jeśli nie potrzebujesz wsparcia dla starszych przeglądarek.

Jeśli potrzebujesz, to polecam jednak mimo wszystko zainteresować się jakiś bundlerami albo poczytać o innych sposobach modularyzacji lub wzorcu modułu.

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Wrzuc jakis kod dla przykladu. Jezeli uzywasz node.js mozesz zrobic cos takiego:

Upewniajac sie ze a.js exportuje obiekt, w b.js zrob var a = require('a.js');

Jezeli mowimy o JS front endowym po prostu wczytaj a.js przed b.js w pliku html
komentarz 19 maja 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Jezeli mowimy o JS front endowym po prostu wczytaj a.js przed b.js w pliku html

Nieee, tak się robiło wieki temu :) Teraz mamy module bundlery(może już nawet bardziej assets loadery). Możesz skorzystać np. z Webpacka, Rollupa, Parcela i używać składni ES6 modules

komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)
Tutaj moge wysłać fragment kodu obiektu player, ogólnie chce uzyskać informację z playera w pliku enemy,js

https://imgur.com/a/qjucLfo
komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)

@ProgramistaStepek, Tak jak mówię, nie chcę się bawić w Node.js i komendy terminala, więc webpack odpada. Który z tych wymienionych ma najlepszą składnię na początek ?

komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)

@ProgramistaStepek, Ale widzę niestety wszystko się opiera o Node.js.

komentarz 19 maja 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)

Ale czemu nie chcesz się oprzeć o node? To na prawdę nie jest ciężkie, a może bardzo ułatwić sprawę. W innym przypadku zostaje Ci zrobienie tego jak kolega @Alex.Ironside napisał, czyli z palca w html dodawać.

komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)
A RequireJS? Tam node nie jest potrzebny, a framework chyba robi co niego należy.
komentarz 19 maja 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)

@ProgramistaStepek,  Wiem. Sam zyje Webpackiem i Gulpem. Ale jak OP powiedzial, nie chce Webpacka, wiec podaje jakas logiczna opcje

komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)
Ogólnie zmieniłem zdanie teraz się męczę jak zrozumieć to i jak się nauczyć webpacka, zainstalowałem node i staram się to ogarnąć.
komentarz 19 maja 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Na początek możesz użyć Parcela. Jest bardzo łatwy w obsłudze.
komentarz 19 maja 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Webpack nie jest ciezki. Masz link do mojego malego buildera. Mozesz sie wzorowac: https://github.com/alex3wielki/project-setup

Uzywa Gulpa i Webpacka wlasnie
komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)

@ProgramistaStepek, Też myślę, że Paracel będzie dobry.

komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)

@ProgramistaStepek, Odnoście pracela mam pustkę w głowie jak mogę mogę wyexportować zmienną i odczytać ją w innym pliku ?

komentarz 19 maja 2018 przez kuba802802 Początkujący (380 p.)
A to co znalazłem w internecie odnoście tego bundlera zamieszało mi w głowie.
komentarz 19 maja 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Ludzie, o czym Wy wgl mówicie…? Składnia modułów od dawna jest dostępna w przeglądarkach :|
1
komentarz 19 maja 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Pomijam już fakt, że CJS (czyli require) było i jest oficjalnym systemem modułów w Node.js i nigdzie się nie wybiera. Z prostej przyczyny: Node.js nie obsługuje nic innego na chwilę obecną, bo zaproponowany sposób obsługi ESM (czyli import) spotkał się z ostrym sprzeciwem ze strony społeczności.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 193 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2019 w JavaScript przez kordix Gaduła (3,910 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 681 wizyt
pytanie zadane 8 września 2019 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 477 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2019 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,078 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...