• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Thinking in Java - opinie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,256 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2018 w Java przez niezalogowany
Hej!

Co sądzicie o książce Thinking In Java? Wiem, że są podobne, a nawet takie same tematy ale głównie pochodzą sprzed kilku lat. Czytał ktoś? Znam podstawy Javy, więc nie będzie to mój pierwszy kontakt z tym językiem.

Dzięki za odpowiedzi.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
wybrane 20 maja 2018

Najlepsza
Już dawno czytałem. Z tego co pamiętam przypominała coś w rodzaju kompendium. Ogólnie dobra, można zajrzeć z uwagi, że jest dostępna za darmo. Ciężko ją polecać z uwagi na wiek. Już bardziej interesujące są Effective Java (3rd Edition) i Core Java Volume I-Fundamentals (11th Edition) wydane w tym roku.
komentarz 18 maja 2018 przez niezalogowany
A czy druga pozycja jest już dostępna po polsku? Bo nie mogę jej znaleźć nigdzie oprócz Amazonu. Jak ma się sytuacja z wydaniem X, lepiej poczekać na XI bo jest przestarzałe?
1
komentarz 18 maja 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Korzystam z "Java Podstawy X" i według mnie nie warto czekać specjalnie na XI. Wydanie X zahacza o lambdy i inne nowości z Java 8, a zmiany z 9 i 10 są zbyt mało istotne dla początkującego by było warto odkładać naukę na potem.
komentarz 18 maja 2018 przez niezalogowany

Podobno ta książka jest pisana z myślą o ludziach znających C++. Mój C++ kończy się na pętlach, tablicach i funkcjach więc nie jest za kolorowo indecision. Jak w praktyce to wygląda?

1
komentarz 19 maja 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)

Jest kilka komentarzy w stylu "Jakby funkcjonalność X wyglądała w C++?", ale jest to raczej forma ciekawostki lub porównania dla ludzi którzy C++ znają. Nie trzeba w ogóle go znać by uczyć się z tej książki. Jeśli chcesz zobaczyć próbkę to Helion udostępnia ją tu  

komentarz 19 maja 2018 przez niezalogowany

Dzięki! smiley

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Jest to dosyć stara pozycja i wątpie czy znajdziesz tam informacje chociażby o Javie 8 nie mówiąc już o 9 i 10. Lepiej poszukać czegoś nowszego

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 263 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2017 w Offtop przez Smart Website Użytkownik (920 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 544 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2016 w C i C++ przez Frygi Drygi Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 727 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2019 w Java przez matrix Nowicjusz (240 p.)

92,980 zapytań

141,943 odpowiedzi

321,188 komentarzy

62,307 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...