• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z Zend Framework

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
342 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2018 w PHP przez Radosław Foltyński Obywatel (1,180 p.)

Witajcie drodzy forumowicze. Od jakiegoś czasu uczę się programowania MVC w Zend-zie. Chciałem sobie napisać prostego CRM-a. Skonfigurowałem xamppa, korzystając z samouczka przerabiając kod wziąłem się za pracę. Wszystko napisane, i localhost zaprotestował. Dostałem taką informację zwrotną, z której nie za wiele rozumiem (przypominam jestem początkujący):

Fatal error: Uncaught Zend\ModuleManager\Exception\RuntimeException: Module (Zend\Form) could not be initialized. in C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-modulemanager\src\ModuleManager.php:203 
Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-modulemanager\src\ModuleManager.php(175):
 Zend\ModuleManager\ModuleManager->loadModuleByName(Object(Zend\ModuleManager\ModuleEvent)) 
#1 C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-modulemanager\src\ModuleManager.php(97): Zend\ModuleManager\ModuleManager->loadModule('Zend\\Form')
 #2 C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-eventmanager\src\EventManager.php(322): Zend\ModuleManager\ModuleManager->onLoadModules(Object(Zend\ModuleManager\ModuleEvent))
 #3 C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-eventmanager\src\EventManager.php(171): Zend\EventManager\EventManager->triggerListeners(Object(Zend\ModuleManager\ModuleEvent)) 
#4 C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-modulemanager\src\ModuleManager.php(120): Zend\EventManager\EventManager->trigge in C:\xampp\htdocs\Zend\vendor\zendframework\zend-modulemanager\src\ModuleManager.php on line 203

Czy ktoś miał podobny problem? Co można zrobić i czym jest to spowodowane. Z góry dziękuję za pomoc :).

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 15 maja 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
A zrobiłeś composer install ?
komentarz 15 maja 2018 przez Radosław Foltyński Obywatel (1,180 p.)
Composer jest zainstalowany, postępowałem zgodnie z samouczkiem lecz i to jest jakiś błąd :\.
komentarz 15 maja 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Może masz złą wersje php ?
komentarz 15 maja 2018 przez Radosław Foltyński Obywatel (1,180 p.)
No wersje php mam 7.2 . Działam na najnowszym xamppie, był konfigurowany pod Zenda. Co jeszcze, CRM jest robiony na przykładzie samouczka. Tylko zmieniałem nazwy no i zastosowałem bazę mysql a nie postgre. Wykluczam jednak błędy z tym związane, problem jest z modułem a nie modelem. Pytanie tylko co źle zrobiłem :\.
komentarz 16 maja 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Spróbuj usunąć vendor i wpisać jeszcze raz composer install.
komentarz 17 maja 2018 przez Radosław Foltyński Obywatel (1,180 p.)
Nie stety owa próba również zakończyła się porażka :\. Spróbuje odpalić z github-a aplikacje Album z samouczka. Jeżeli to zadziała to znaczy, że gdzieś w Module popełniłem błąd :\.
komentarz 17 maja 2018 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Możliwe, że composer update -o zrobi więcej. Nie wiem czy to naprawi problem, ale na pewno będziesz mieć wszystko aktualne.
komentarz 17 maja 2018 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Jednak jestem bliższy stwierdzeniu, że jeśli używałeś jakiegoś vendora, to po prostu zapomniałeś dodać jego użycia w sekcji use jako wymagany namespace.
komentarz 17 maja 2018 przez Igor Gawrys Stary wyjadacz (12,460 p.)
Tu jest odpowiedź do tego projektu: https://github.com/zendframework/tutorials/issues/95

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 138 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 449 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2015 w PHP przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 2,258 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2017 w PHP przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...