• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

KURS MZ - PHP 3

Object Storage Arubacloud
0 głosów
281 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2018 w PHP przez Hubi86 Nowicjusz (140 p.)
zmienione kategorie 15 maja 2018 przez Hubi86
Witam serdecznie

Przerobiem kurs PHP 3 pana Mirosława i na samym końcu pojawił mi się problem.

Wszystko działało perfekt do momentu przejścia do części o zabezpieczeniach przeciwko wstrzykiwaniu MySql.

Zrobiłem na początku parę błędów, z apostrofami, średnikami, nawiasami, ale znalazłem je.

Problem jest następujący:

Odrazu na stronie index.php pod formularzem logowania pojawia się info że nieprawidłowy login lub hasło.

Więc najpierw w pierwszym kroku próby znalezienia problemu wszedłem do pliku ze strony PI i wyciąłem zawartość z pliku zaloguj.php i wkleiłem do swojego pliku. Nic się nie zmieniło.

 

2 krokiem sprawdzenia było że wrzuciłem cały folder ze strony PI, osadnicy do htdocs. Nadal nic się nie zmieniło...(a cały folder ze strony PI), oczywiście oprócz linku do rejestracji.

Gdy by pliki z folderu ze storny działały prawidłowo, to uznał bym że coś/gdzieś w moim kodzie...

 

Napeno mam nowszą wersję XAMPP, ale myślę, że to na korzyść.

Jak wpisuję login: Adam i  hasło" qwerty czyli takie jak w MySql w index.php(folder z paczki z PI) też przenosi mnie do index.php i wyświetla: nie prawidłowe login lub hasło.

 

Niestety na filmie po wprowadzeniu zmian odnośnie wstrzykiwania MySql, pan Mirosław sprawdza tylko loginy i hasła z encjami...  i potwierdza, że zabazpieczenie działa... Pan Mirosław nie sprawdza już jak jest z prawidłowymi danymi... domyślam się, że działają prawidłowo.

I tak cały film było lekko, aż do ostatniego zabiegu

Czy ktoś miał podobnie?? Co może być przyczyną?
komentarz 15 maja 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
nie ta kategoria, co? :)
komentarz 15 maja 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
zła kategoria i wrzuć kod, nikt tu nie jest jasnowidzem
komentarz 15 maja 2018 przez Hubi86 Nowicjusz (140 p.)
przeniesione 15 maja 2018 przez Arkadiusz Waluk
kategoria dobra, ale podkategoria zła:)

Przepraszam, poprawiłem się.

Jak wrzuciłem do xampp/htdocs pliki oryginalne z kursu pana Mirosława to też pojawia się ten sam błąd;/

Czy dobrze zrozumiałem, że mam wkleić kod z paczki ze strony pana Mirosława?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 maja 2018 przez Marchiew Dyskutant (7,690 p.)
W akcie desperacji przenieś całą zawartość filderu „koniec pracy” i zobacz czy nadal jest błąd. Jak tak to musiałeś źle w bazie coś zrobić.

EDIT: jeżeli w tym filmie autor używał małpy do wyciaszania błędów (nie pamiętam) to najlepiej je usuń na czas tworzenia.
komentarz 15 maja 2018 przez Hubi86 Nowicjusz (140 p.)
Tak jak napisałem, przerzuciłem do xampp/htdocs całoć z folderu "koniec pracy" ze strony PI i wyskakuje mi taki sam błąd jak w mojej pracy.

 

Tylko co mogłem namieszać w bazie jak tam wyłącznie trzeba było zimportować plik z użytkownikami.
komentarz 15 maja 2018 przez bwl Obywatel (1,530 p.)
Może po prostu złe hasło wpisujesz, masz gdzieś literówkę czy coś... i/lub login lub hasło poszło z błędem do bazy(przy rejestracji). Dodaj sobie może ręcznie do bazy jakiegoś nowego usera i spróbuj z tymi nowymi danymi.
komentarz 15 maja 2018 przez Hubi86 Nowicjusz (140 p.)
Wpisuję adam i qwerty... czyli użytkownik id=1, którego używa się większość kursu. Sprawdziłem na mozilli i na chrome. Tak jak pisałem teraz testuję na oryginalnych plikach ze strony PI, więc zakładam że one są tam dobre. Wszystko działało prawidłowo do momentu podmianek kodów za zabezpieczenia przed wstrzykiwaniem MySql. Tak jak by ta część pliku zaloguj.php by wszystko wywalała.

Windows 8.1 ; zampp v3.2.2; uruchomione tylko MySql i Apache;

FileZilla / Mercury  / Tomcat nie pracują <- czy to może mieć wpływ??

Login i hasło wpisywałem już z 10 razy, więc nie ma opcji na błąd;/
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Kod z kursu to soczysta porcja spaghetti i tak naprawdę nie wiadomo kiedy kończy się jaka akcja.

Proponuję najbardziej łopatologiczną metodę debugowania (bo domyślam się, że nie korzystasz z Xdebuga): postaw var_dumpa i diea na początku pliku do którego wysyłasz dane z formularza. I przenoś sobie linijkę z var_dumpem i diem coraz niżej i niżej, obserwując jak się zmieniają wartości kluczowe dla logiki skryptu.

Sprawdź jakie zapytanie leci do bazy, co z niej wyciagasz itp.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 235 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2019 w Sieci komputerowe, internet przez genesis12 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 271 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2018 w PHP przez PolYGlok Pasjonat (19,450 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 689 wizyt
pytanie zadane 19 października 2018 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,449 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...