• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed node - czego mi brakuje by to uruchomić?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
229 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2018 w JavaScript przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
zamknięte 14 maja 2018 przez ScriptyChris

... oprócz wiedzy.

Widzę że jakiegoś modułu, ale jak go dodać? Piszę pierwszy skrypt do uruchomienia serwera z książki "Podręcznik node.js":

var http = require('http');
var serv = http.createServer(function (reg, res){
res.writeHead(200, {'Content-Type': 'text/html; charset=utf-8'});
res.end('<marquee>Podrêcznik Node!</marquee>');
});
serv.listen(3000);

kiedy chce uruchomić $node my-web-server.js

wywala błąd:

# node my-web-server.js
internal/modules/cjs/loader.js:573
    throw err;
    ^

Error: Cannot find module '/home/qn_x/www/node/my-web-server.js'
    at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:571:15)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:497:25)
    at Function.Module.runMain (internal/modules/cjs/loader.js:719:10)
    at startup (internal/bootstrap/node.js:228:19)
    at bootstrapNodeJSCore (internal/bootstrap/node.js:576:3)

...

Robię kolejny przykład. Instaluje npm install colors. Wszystko się zainstalował. Tworze plik index.js:

require('colors');
console.log('podręcznik node'.rainbow);

i kolejny błąd.

node index.js
internal/modules/cjs/loader.js:573
    throw err;
    ^

Error: Cannot find module 'colors'
    at Function.Module._resolveFilename (internal/modules/cjs/loader.js:571:15)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:497:25)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:626:17)
    at require (internal/modules/cjs/helpers.js:20:18)
    at Object.<anonymous> (/home/qn_x/www/node/index.js:1:63)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:678:30)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:689:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:589:32)
    at tryModuleLoad (internal/modules/cjs/loader.js:528:12)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:520:3)

Proszę o sugestie. Dopiero zaczynam node, więc proszę o wyrozumiałość. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany - literówka.
komentarz 13 maja 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Czy plik my-web-server.js na pewno znajduje się w ścieżce /home/qn_x/www/node/?

komentarz 13 maja 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Tak. Nawet konsole uruchamiam z tego katalogu.

Może nadmienie, że zainstalowałem node V10 po wcześniejszym odinstalowaniu standardowej wersji jaka była na linuxMint
komentarz 13 maja 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
v10 to jedna z najnowszych wersji która ma nie całe pół miesiąca. Polecam zacząć od wersji LTS (8.11.1)
komentarz 13 maja 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Usuń (albo chociaż zakomentuj) zawartość tego pliku, zapisz tam zwyczajne console.log('Hello world'); i uruchom plik w Node - działa?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 maja 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
W pierwszym przykładzie być może zabrakło ci uprawnień do odczytu tego pliku spróbuj testowo wykonać polecenie z sudo.
0 głosów
odpowiedź 13 maja 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Problem był banalny. Zwykła literówka (choć nie rozumiem dlaczego parser tego nie pokazał).

Zamiast var serv = http.createServer(function (reg, res) powinno być req [zamiasr reg] (przez Q).

Nie mniej jednak dziękuję za Wasze podpowiedzi, bo były naprawdę pomocne.

JSHolic => console.log pomogło mi sprawdzić czy w ogóle node działa.

rafal612b => wywaliłem v10 i zainstalowałem 6, tutaj 'colors' zadziałał, ale serwer nie, dopiero później skumałem że jest literówka. Zainstalowałem ostatecznie v8stable i myka jak krecik. Uprawnienia też są ważne.

Dzięki Panowie.

Wciąż popełniam błędy nowika, ale dzięki Wam przeliterowałem skrypt mogąc wyłapać błąd.

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 759 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w JavaScript przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,078 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 2,774 wizyt
pytanie zadane 27 października 2018 w JavaScript przez velaro Użytkownik (950 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...