• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura 2019 - przygotowanie się do 4 matur rozszerzonych w 1 rok

Cloud VPS
0 głosów
1,897 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Otter-man Nowicjusz (170 p.)
Witam serdecznie :)

Do następnej matury pozostał 1 rok - czy myślicie, że w tym czasie możliwe byłoby przygotowanie się z 4 matur rozszerzonych (matematyka, fizyka, biologia/geografia, angielski) tak, aby uzyskać z każdej min. 90%? Oczywiście ucząc się systematycznie i powtarzając przerobiony wcześniej materiał.

Niestety, ale żadnego z wyżej wymienionych rozszerzeń nie mam w liceum - jako, że jestem na profilu humanistycznym.

Zastanawiam się nad wydziałem Astronomii na UMK w Toruniu oraz nad Politechniką w Warszawie (wydział informatyki) :)

Za wszystkie odpowiedzi - z góry bardzo dziękuję :)
komentarz 11 maja 2018 przez niezalogowany
Stan początkowy? Od czego zaczynasz? Jak oceniasz swoją dotychczasową naukę?
1
komentarz 11 maja 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Jeśli potrafisz marzyć, potrafisz także tego dokonać... tylko Ty wiesz na co Cię stać i co już umiesz. Nauka 4 przedmiotów w rok przy podstawowym poziomie dotychczas będzie bardzo ciężka, ale nie niemożliwa:)
Powodzenia!
komentarz 12 maja 2018 przez Otter-man Nowicjusz (170 p.)

@Hipcio,

Niestety ze względów prywatnych dotychczasowa nauka w liceum nie szła mi dobrze - wynika to też z niechęci do źle wybranego profilu (humanistycznego) :( Z matematyki mam sporo do nadrobienia w samej podstawie, ale myślę, że dam radę :) Podobnie jest z angielskim, ale to też przedmiot do nauczenia się. Jeżeli chodzi o fizykę czy biologię, to ostatni raz miałam je w gimnazjum - bardzo je lubiłam, szły mi całkiem dobrze - z obu miałam piątki :) Niestety z obu przedmiotów już niewiele pamiętam, szczególnie z fizyki - z biologii pamiętam troszkę więcej, ale to wiedza bardzo ogólna, nieusystematyzowana. Także mój poziom wiedzy z wybranych rozszerzeń oceniłabym na bliski zeru ;)

komentarz 12 maja 2018 przez Otter-man Nowicjusz (170 p.)

@shotokan,

Dziękuję za miłe słowa :)

1
komentarz 12 maja 2018 przez niezalogowany

@Otter-man muszę powiedzieć, że nie masz za dużo czasu. Może się okazać, że nie masz preferencji. Matematyka i fizyka wymaga od człowieka specyficznego myślenia, które ciężko wyrobić od podstaw. Po dwóch miesiącach sensownej nauki powinieneś sam określić czy danym tempem dasz radę wykonać cały plan. 

1
komentarz 12 maja 2018 przez chucksqll Stary wyjadacz (12,930 p.)
Nie chcę być zbyt pesymistyczny, ale nie masz szans napisać tego wszystkiego tak dobrze :/ pomijając, że mówisz o czterecg różnych przedmiotach,  o których za dużo nie wiesz. Napisanie samej biologi na tak wysoki poziom jest marzeniem wielu osób, które chca pójść na np. medycynę. Są to przedmioty trudne wymagające poświęcenia czasu jednak a przy tak dużym zakresie, nie wyrobisz się w rok. Co do matematyki prawda jest taka, że nawet nie uważając na lekcji na podstawach powinnaś mieć na luzie trójkę i radzić sobie z materiałem jeśli myślisz o zdaniu rozszerzenia. Jeśli serio uwazasz, że dasz rade nie będę Ci wmawiał inaczej. Uprzedzam tylko, że mając w gimnazjum z czegoś dobrą ocenę, będzie tak samo w liceum bo to jednak jest już trochę inna bajka. Na twoim miejscu odrzuciłbym przynajmniej jedno z podanych przez Ciebie rozszerzen i skupilbym się na solidnym przygotowaniu, jeśli chcesz mieć jakikolwiek czas na zycie pomiędzy nauką bo może być ciężko. Oczywiście to Twoja decyzja co zrobisz, zycze powodzenia, nieważne którą drogę wybierzesz.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 maja 2018 przez thekibi27 Bywalec (2,110 p.)
Jeśli nie miałeś rozszerzonej matmy, fizyki, geografii i biologii to ja bym postawił na naukę dwóch z tych przedmiotów. Aby uzyskać z tych matur 90% trzeba przerobić naprawdę sporo zadań, więc jeśli na dzień dzisiejszy nie byłbyś w stanie napisać tych matur na około 40% to według mnie masz zbyt mało czasu na wyśrubowanie 90% z każdej. Angielski z tych wszystkich matur jest najprostszy, ale także zweryfikuj swoją wiedzę po prostu pisząc jedną z poprzednich matur.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 746 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2020 w C i C++ przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 749 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2020 w C i C++ przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 253 wizyt

93,453 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,830 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...