• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książka, zadania, początki

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
299 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2018 w PHP przez HappySock Nowicjusz (210 p.)
Witam,

Przerobiłem kurs PHP7 z strefy kursów, zrobiłem mały projekcik i kilka zadań z czystego PHP. Przeszedłem również kurs laravela oraz zrobiłem większy projekt na pracę inżynierską. Dążę do tego by zdobyć wiedzę wystarczającą aby móc pracować jako Junior PHP.

Polecacie jakąś książkę do poczytania na temat PHP skupiającą się na programowaniu obiektowym?

Na czym się głównie skupić oraz jak najlepiej rozwijać swoje umiejętności? Posiadam dobrą wiedzę z html, css oraz w miarę z js oraz git. Pracowałem już wcześniej jako junior front-end przez rok.
komentarz 10 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Polecam ogarnąć Symfony
komentarz 10 maja 2018 przez HappySock Nowicjusz (210 p.)
Mam to w planach ale nie lepiej udoskonalić wiedzę z czystego PHP przed frameworkiem?
komentarz 10 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Oczywiście, że lepiej ale jeśli znasz Laravela, i napisałeś w nim jakiś większy projekt to zakładam, że znasz PHP na poziomie średnim.
komentarz 10 maja 2018 przez HappySock Nowicjusz (210 p.)
Źle rozpocząłem naukę, pierw podstawy PHP, potem kurs w Laravel, potem projekt w Laravel i potem nauka porządniejsza nauka w PHP, ale za mało mam praktyki w czystym php. Czy opłaca się zrobić większy projekt w czystym php dla nauki?
1
komentarz 10 maja 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Nie siedzę w PHP tylko w JS, ale zawsze opłaca się robić jakiś większy projekt bez frameworków. Na pewno sporo się nauczysz :)
komentarz 10 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Np tego, że nie robi się większych projektów bez frameworków. devil

komentarz 10 maja 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
hahah albo raczej tego, po co zostały wymyślone frameworki :P
komentarz 11 maja 2018 przez HappySock Nowicjusz (210 p.)
Przy małym projekcie php typu logowanie plus dodaj/usuń coś z bazy już wiem co po zostały wymyślone, ale jednak chyba macie racje i napiszę projekt większy w czystym php to przynajmniej będzie do portfolio :) Coś typu rezerwacja pokoi hotelowych myślę że będzie ok.
komentarz 11 maja 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

nie robi się większych projektów bez frameworków

Naprawdę duże projekty robi się tak, żeby były całkowicie niezależne od frameworków. 

komentarz 11 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Separacja warstwy logiki biznesowej od frameworka  nie oznacza, że go tam nie ma.

Dla tych co Cię nie zrozumieli... Nie oznacza to,c  że ktoś w kodzie swobodnie używa tablicy $_POST.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
edycja 10 maja 2018 przez Mariusz08

Czy opłaca się zrobić większy projekt w czystym php dla nauki?

Oczywiście, że tak. Podpowiem Ci, że najlepiej jeśli projekt implementowałby

  • MVC

Oraz korzystał z 

  • OOP
  • Standardy (PSR)
  • Twig
  • ORM (polecam Doctrine) 
komentarz 10 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Oczywiście, że nie. Z wymienionych wyżej przez Ciebie rzeczy implementuje się MVC, z reszty się korzysta.

Nie wiem po co Twig. Może piszę api i system szablonów jest mi całkowicie zbędny.
komentarz 10 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Z wymienionych wyżej przez Ciebie rzeczy implementuje się MVC, z reszty się korzysta. 

Po prostu zwykły błąd.

 Nie wiem po co Twig

Jeśli autor pytania chce napisać projekt dla nauki, to raczej nie będzie robił API tylko aplikację z szablonami.

 

pisze 

komentarz 10 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Piszę było w pierwszej osobie, więc jak najbardziej prawidłowo, ale rzeczywiście. Mi było całkowicie niezauważalne.

Kto powiedział że początkujący nie może pisać api? 

komentarz 10 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Piszę było w pierwszej osobie, więc jak najbardziej prawidłowo, ale rzeczywiście

Mój błąd, myślałem, że mówisz o autorze pytania (on pisze aplikację)

 Kto powiedział że początkujący nie może pisać api? 

Może źle się wyraziłem; bardziej chodziło mi o to, że jeśli osoba początkująca pisze aplikację, to stara się operować na widoku, templatkach itp.Dodatkowo, jeśli autor pytania chce napisać jakiś projekt w celu nauki, to Twig będzie dla niego bardzo dobrym i przydatnym doświadczeniem. (API to zwykłe operacje na JSONie, Twig to już trochę bardziej skomplikowana materia) Przynajmniej mi się tak wydaje. 

komentarz 11 maja 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

API to zwykłe operacje na JSONie

OK. Myślę że na tym zakończę dyskusję. 

0 głosów
odpowiedź 11 maja 2018 przez HappySock Nowicjusz (210 p.)
To jeszcze dwa pytanka :)

Polecacie jakąś książkę do poczytania w autobusie?(Wiem pełno takich tematów ale starych)

Czy programując w php warto na dłuższą metę przerzucić się na linuxa?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2019 w PHP przez kowal99 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
7 odpowiedzi 907 wizyt
pytanie zadane 6 września 2018 w PHP przez Gumason Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 897 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2017 w PHP przez Grześ Jar Direx Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...