• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie dotyczące adresowania w sieci LAN na podstawie parametrów modemu ADSL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,288 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2018 w Sieci komputerowe, internet przez yeti Nowicjusz (140 p.)

Cześć,
Szukam materiałów na podstawie których byłbym w stanie rozwiązać poniższe zadanie. Nie mam zbyt dużo czasu na jego rozwiązanie, a chciałbym zapoznać się z zasadami takiego adresowania i je rozwiązać.

Z góry dziękuję

komentarz 9 maja 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Tutaj nie ma nic szczególnego, WANowi przypisuje się adres zewnętrzny, LANowi jest przypisany adres wewnętrzny (tzw. adres z puli adresów prywatnych). Komputerom trzeba przypisać adresy, takie, aby były w jednej sieci z adresem portu LAN i już.
Więc poczytaj sobie o adresacji IP. Np. tutaj ewentualnie poszukaj coś o konfiguracji routera ADSL.

komentarz 9 maja 2018 przez yeti Nowicjusz (140 p.)
Podpowiesz coś o Bramach Domyślnych, Adresach DNS i maskach podsieci?
A co dokładnie chcesz wiedzieć bo wszystkie powyższe pojęcia znajdziesz dobrze wytłumaczone w pierwszym linku w google?
komentarz 9 maja 2018 przez yeti Nowicjusz (140 p.)

Nie jestem przekonany, że to rozumiem całościowo, ciężko mi bez przykładu rozwiązania takiej sieci zweryfikować zależności.

Potraktowałem adres modemu jako default gateway dla routera i adres routera dla wszystkich hostów. Hostom przydzieliłem kolejne adresy IP w sieci po routerze. Adres WAN routera przydzieliłem jako pierwszy wolny modemu, a DNSy dla wszystkich interfejsów podałem takie jakie są od ISP. Czy to jest dobrze?

Moim zdaniem tak.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 262 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2017 w Sieci komputerowe, internet przez HoInON Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 620 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Synthes1 Nowicjusz (120 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 805 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Adusiek Użytkownik (660 p.)

93,020 zapytań

141,983 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...