Cześć, Szukam materiałów na podstawie których byłbym w stanie rozwiązać poniższe zadanie. Nie mam zbyt dużo czasu na jego rozwiązanie, a chciałbym zapoznać się z zasadami takiego adresowania i je rozwiązać.
Z góry dziękuję
Tutaj nie ma nic szczególnego, WANowi przypisuje się adres zewnętrzny, LANowi jest przypisany adres wewnętrzny (tzw. adres z puli adresów prywatnych). Komputerom trzeba przypisać adresy, takie, aby były w jednej sieci z adresem portu LAN i już. Więc poczytaj sobie o adresacji IP. Np. tutaj ewentualnie poszukaj coś o konfiguracji routera ADSL.
Nie jestem przekonany, że to rozumiem całościowo, ciężko mi bez przykładu rozwiązania takiej sieci zweryfikować zależności. Potraktowałem adres modemu jako default gateway dla routera i adres routera dla wszystkich hostów. Hostom przydzieliłem kolejne adresy IP w sieci po routerze. Adres WAN routera przydzieliłem jako pierwszy wolny modemu, a DNSy dla wszystkich interfejsów podałem takie jakie są od ISP. Czy to jest dobrze?
93,600 zapytań
142,524 odpowiedzi
322,993 komentarzy
63,085 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj