• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak napisać metoda która sprawdza co wyświetla inna ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
466 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2018 w Java przez Piotr Brodziak Początkujący (390 p.)

Jak napisać metoda która sprwdza np czy metoda:

public void PrintHello()
{
    System.out.println("Hello");
}

wyswietla Hello. taka metoda miała by oddawać true. jak ją napisać?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 maja 2018 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
wybrane 10 maja 2018 przez Piotr Brodziak
 
Najlepsza

Normalnie chyba nie ma opcji dostania się do zawartości konsoli. Żeby przetestować taką metodę musiałbyś na chwilę podmienić jej out:

Zakładając, że korzystasz z JUnit to:

private final ByteArrayOutputStream outContent = new ByteArrayOutputStream();
PrintStream oldOut = System.out;

@Before
public void setUpTestOut() {
    System.setOut(new PrintStream(outContent));
}

@After
public void restoreOut() {
    System.setOut(oldOut);
}

@Test
public void testIfHelloPrinted() {
    System.out.print("hello");
    assertEquals("hello", outContent.toString());//true
}

 

0 głosów
odpowiedź 9 maja 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)

Musisz skorzystać z JUnit, które służy do tworzenia tego typu testów. Przykładową metodę 

public class Hello { 
	   public String printMessage(){
	      return "Hello world";
	   }   
}

Można przetestować w następujący sposób

public class HelloTest {

	String message = "Hello world";		
	String wrongMessage = "nope";
	
	Hello hello = new Hello();

	@Test
	public void testPrintMessage() {
		assertEquals(message, hello.printMessage());
	}
	
	@Test
	public void testInvalidPrintMessage() {
		assertNotEquals(wrongMessage, hello.printMessage());
	}
}

Tutaj przykładowy kurs

1
komentarz 9 maja 2018 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Ale on ma na myśli sprawdzanie outputu na konsoli...
komentarz 9 maja 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Jest napisane jeszcze o zwracaniu true więc można użyć JUnit. Co do testowania sysout'a pewnie trzeba było by go zmockować i coś z nim porobić, ale nigdy czegoś takiego nie robiłem więc nie pomogę
komentarz 9 maja 2018 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Żeby sprawdzić czy metoda zwraca true trzeba użyć JUnit? :O
komentarz 9 maja 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Jeśli chcesz robić to "profesjonalnie " to tak :D

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 461 wizyt
pytanie zadane 8 marca 2022 w Java przez lassiter Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 313 wizyt
pytanie zadane 22 października 2021 w C# przez Bodziek96 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 219 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2018 w C# przez CKrateczka Nowicjusz (140 p.)

92,416 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...