• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# wywołanie funkcji w ciele tej samej funkcji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
650 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2018 w C# przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
zmienione kategorie 9 maja 2018 przez draghan

Szanowni forumowicze

W swoim programie wywołuje funkcję w ciele własnej funkcji, coś w rodzaju:

public static string convert(string str)
{
    .....
    convert(str.Remove(i,y));
    ....
}

I wywala mi błąd w dwóch miejscach programu, Jest to błąd na początku funkcji convert i w linijce wywołania funkcji convert(), w funkcji convert(). Błąd mówi o StackOverflow i

     Przekroczono maksymalną liczbę ramek stosu obsługiwanych przez program Visual Studio.    


Moje pytanie to czy da radę jakoś ominąć ten błąd.

komentarz 9 maja 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Rozumiem, że funkcja usuwa tobie trochę liter ze stringa i wywołuje się ponownie. Jeżeli masz w swoim programie ifa - if(String.IsNullOrEmpty(str)) return ""; - to wtedy nic ci nie wywali.
komentarz 9 maja 2018 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Dokładnie na tej zasadzie działa. Więc według Ciebie czym może być spowodowany ten błąd ? Zagnieżdżenie w moim programie jest maksymalnie dwukrotne, dlatego dla mnie błąd jest niezrozumiały, ponieważ jest to zwyczajne wywołanie rekurencyjne, nawet nie głębokie.
komentarz 9 maja 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Wstaw cały kod to ci powiem.
komentarz 9 maja 2018 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Dobra to wyjaśnię na czym ma to polegać. Jest to prototyp, wiec na razie bez klas. Program ma wykonywać różne działania na funkcji liniowej. Na razie zajmuje się konwertowaniem działania, z uwzględnieniem zasady wykonywania działań (najpierw nawiasy, potęgi, potem mnożenie, dzielenie itd), jak ktoś podał coś w stylu : f(x) = 5*2*x/2+2*3, to przekonwertuje na f(x) = 5*x+6, problem ww. nastał przy opracowywaniu nawiasów, ponieważ przekazuje całą zawartość nawiasu ponownie do funkcji convert.

https://pastebin.com/paRfs3zW

W przyszłości zamierzam zamienić string na String.Builder.
komentarz 9 maja 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
W samej funkcji convert twój błąd, to i -= 1 w 51 linii. Wtedy wracasz do poprzedniego obiegu pętli i nigdy ci się ona nie skończy.
komentarz 9 maja 2018 przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)
Wątpię, aby to było to.

1. Dekrementacja odbywa się tylko w określonym przypadku, który nie jest zawsze spełniany.

2. W samej pętli umieściłem Console.Writeline(i); , które miało mi pokazywać jak zachowuje się zmienna i. Do tej linii kodu nawet nie doszło. Program wysypuje się po napotkaniu pierwszego nawiasu i wywołaniu ponownie funkcji convert.

Wpisując równanie bez nawiasów wszystko działa. Problem zaczyna się, gdy użyje się nawiasów. Np po wpisaniu (2+3)*x, gdzie nie wykonuje się żaden if, jest StackOverflow.
komentarz 9 maja 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Nie masz jednego błędu, jest ich w twoim kodzie dużo, jednak zacznij od tego co ci mówiłem. Zastanów się nad tą linią i przemyśl jeszcze raz rozwiązanie dla swojego problemu.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 327 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2019 w C i C++ przez Kaper99 Użytkownik (660 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2015 w C# przez jarek9244 Gaduła (3,430 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 414 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...