• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Losowe wieszanie się Windowsa 7

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
152 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Zmarchwiony Nowicjusz (130 p.)
Postaram się opisać problem możliwie dokładnie.

Otóż wszystko działało u mnie dobrze dopóki nie zdecydowałem się na wgranie mnóstwa aktualizacji Windowsa (7) pierwszy raz od bardzo długiego czasu (tak, wiem że powinno się to robić częściej). Od tego czasu w losowych momentach komputer wiesza mi się w dziwny sposób - po prostu przestaje reagować na wszystko, nawet kursor się nie rusza, a wciśnięcie CAPSa lub NumLocka na klawiaturze nie zapala na niej lampek. Jedyne co mogę wtedy zrobić, to wyłączyć cały komputer przyciskiem i uruchomić ponownie. Takie zwiechy pojawiają się raczej losowo, ale zawsze gdy akurat coś robię przy komputerze czyli na przykład gram albo czytam coś w necie, a nigdy gdy zostawię kompa włączonego na noc (być może przypadkiem).

Zapewne mógłbym naprawić problem przywracając system do stanu sprzed aktualizacji, ale jednak naprawiła mi ona kilka innych błędów i wolałbym tego uniknąć jeśli się da.

Próbowałem następujących rzeczy (i oczywiście żadna nie pomogła, bo nie zawracałbym Wam głowy):
• Zaktualizowałem sobie sterownik do karty graficznej.
• Przeskanowałem porządnie antywirem i Malwarebytesem na wszelki wypadek.
• Sprawdziłem stan sterowników w menedżerze urządzeń. Było jakieś problemy z kilkoma (już przed updatem), bo system nie umiał ich z jakiegoś powodu zainstalować automatycznie, więc ściągnąłem je i zainstalowałem ręcznie. Dotyczyły głośników (które i tak działały), USB3.0 (chyba też) i bodajże kontrolera SCSI czy czegoś takiego na płycie głównej.
• Po googlaniu dowiedziałem się, że występował kiedyś podobny błąd, a Microsoft stworzył dla niego jakiegoś hotfixa. Pobrałem go bezpośrednio od Microsoftu, ale przy próbie instalacji napisał, że nie ma zastosowania w mojej wersji systemu.
• Przeskanowałem kompa systemowym narzędziem SFC, nie wykazało błędów.
• Skorzystałem z programu WindowsUpdateCośtam, który miał wyszukiwać błędy związane z aktualizacjami. Poza tymi problemami ze sterownikami, które naprawiłem nic nie znalazł.

I po tym skończyły mi się pomysły, a problem jak był tak jest - komp wiesza się średnio raz dziennie. Wątpię żeby problem był związany z hardwarem biorąc pod uwagę, że pojawił się bezpośrednio po aktualizacji. Proszę o pomoc.

Trochę danych technicznych, chociaż wątpię żeby się przydały:
System:        Windows 7 Service Pack 1 64-bit
Procek:         Intel Core i3 550
RAM:            8GB
Płyta główna: GA-H57M-USB3
Grafika:          NVIDIA GeForce GT 1030

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2018 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Zrób sobie bootowalnego pendriva i po tym resecie odpal instalkę, po czym powinien Ci przy pierwszym z okien w lewym dolnym rogu pokazać przed instalacją link do napraw system, spróbuj może to pomoże. Powodzenia!
0 głosów
odpowiedź 8 maja 2018 przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)
Możliwe, że aktualizacje wywłaszczają swoje działanie, kiedy sytem się wiesza one działają.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 172 wizyt
pytanie zadane 21 października 2022 w Sprzęt komputerowy przez krvlxdx Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 751 wizyt

93,195 zapytań

142,211 odpowiedzi

322,058 komentarzy

62,519 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 3316p. - dia-Chann
  2. 3251p. - Łukasz Piwowar
  3. 3243p. - Łukasz Eckert
  4. 3222p. - CC PL
  5. 3167p. - Tomasz Bielak
  6. 3157p. - Łukasz Siedlecki
  7. 3133p. - rucin93
  8. 3110p. - Maurycy W
  9. 3028p. - Adrian Wieprzkowicz
  10. 2992p. - Mikbac
  11. 2490p. - Marcin Putra
  12. 2467p. - Michał Telesz
  13. 2427p. - Michal Drewniak
  14. 2372p. - Anonim 3619784
  15. 1949p. - rafalszastok
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...