Witam,
W tym tygodniu matura z informatyki na którą nie przygotowałem się w pełni, bo przeszkodziły mi pewne sprawy prywatne, dlatego chciałbym Was prosić o szybką pomoc w temacie pisania algorytmów w postaci listy kroków.
Umiem na maturę wszystko oprócz programowania, dlatego w pierwszej części będę próbował coś wyskrobać listą kroków, a zadanie z 2 części odpuszczę. Programowałem kiedyś, więc wiem co i jak, ale nie na tyle, żeby swobodnie pisać na kartce w kodzie, stąd lista kroków. Niestety w sieci nie znalazłem dużo materiałów na ten temat, tylko jakieś proste przykłady z IF i tyle, a teraz już nie mam czasu na przekopywanie się i szukanie dlatego piszę tutaj.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś chciał mi podać przydatne instrukcje, które mogą wystąpić na maturze i jak je słownie opisać np pętla for, bo nie wiem jak ją dobrze opisać i inne instrukcje. Może być na przykładzie jakiegoś dłuższego programu w którym będą zawarte różne instrukcje.
Wiem, że trochę głupie pytanie i pewnie mógłbym jakoś to znaleźć jak nie po polsku to po angielsku, ale do tej pory mi się nie udało i już nie mam więcej czasu, dlatego proszę Was o pomoc.
Dzięki z góry.