• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nawigacja. Czy jest poprawnie napisana?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
186 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2018 w HTML i CSS przez Newaz Użytkownik (880 p.)
edycja 7 maja 2018 przez Newaz
Wracam do webdevu i leże na początku. Dobrze to jest w ogóle napisane w HTML?  I jak powinienem zapisywac selektory w CSS? Jeżeli chce wystylizować ul to powinienem zapisać .firstHeader .menu h1 ul { } czy jak?

https://codepen.io/anon/pen/odoMRE

Chce zeby to tak wygladalo https://imgur.com/HTurLpg
komentarz 7 maja 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

Dobrze to jest w ogóle napisane

Pokaż kod... 

komentarz 7 maja 2018 przez Newaz Użytkownik (880 p.)
Miałem przygotownay codepen,io w drugim oknie a nie dałem link'a. Już wklejony!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 maja 2018 przez k.wichura Pasjonat (19,870 p.)
To zależy od Ciebie. Możesz dodać klase do ul, a możesz użyć selektorów np. .menu ul. Selektory powinny być możliwie krótkie.
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2018 przez Newaz Użytkownik (880 p.)

Do headera trzeba było dodać overflow: hidden; nie bardzo to rozumiem ale działa.

A powie ktoś jak jest czy te dwe sposoby są poprawne, a może żaden nie jest?

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>My page</title>
    <meta name="description" content="Opis mojej strony internetowej">
    <meta name="keywords" content="slowa, kluczowe, tagi">
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Montserrat:300,400" rel="stylesheet">
</head>
<body>
    
    <header class="firstHeader">
        <nav class="menu">
           <h1>Nazwa</h1>
            <ul>
                <li><a href="#">Home</a></li>
                <li><a href="#">O nas</a></li>
                <li><a href="#">Kontakt</a></li>
            </ul>
        </nav>
    </header>
    
</body>
</html>

 

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>My page</title>
    <meta name="description" content="Opis mojej strony internetowej">
    <meta name="keywords" content="slowa, kluczowe, tagi">
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Montserrat:300,400" rel="stylesheet">
</head>
<body>
    
    <header class="firstHeader">
       <div class="container">
           <div class="logo">
               <h1>Nazwa</h1>
           </div>
           
           <div class="menu">
                <nav>
                    <ul>
                        <li><a href="#">Home</a></li>
                        <li><a href="#">O nas</a></li>
                        <li><a href="#">Kontakt</a></li>
                    </ul>
                </nav>
            </div>
        </div>
    </header>
    
</body>
</html>

 

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 257 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2021 w HTML i CSS przez karolina52 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt
pytanie zadane 4 października 2017 w HTML i CSS przez Radek Begej Użytkownik (580 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 339 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2016 w HTML i CSS przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...