• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - ocena "projektu", co ulepszyć

Object Storage Arubacloud
0 głosów
246 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2018 w Java przez FroGiS Użytkownik (810 p.)

Siemka javy uczę się kilka tygodni i stworzyłem projekt ale wiem że pewnie dało by się go zrobić lepiej (dlatego nie wiedziałem do jakiej kategorii go dać projekty czy Programowanie>Java) chce abyście powiedzieli co zrobić aby :

- było czytelniejsze

- było bardziej zoptymalizowane

Link do GitHub

komentarz 7 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
4 klasy? Projekt? :D No nie jest to projekt
komentarz 7 maja 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
Fakt może nie jest to wielki projekt ale wątpię że jest założone ile musi być klas aby nazwać coś projektem przynajmniej nigdzie nie widzialem.
komentarz 7 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
no nie musi ale projekt jest czymś nad czym pracuje się no dosyć sporo czasu mówiąc o projekcie wartym uwagi na gita,  a w 4 klasach nie zamkniesz niczego funkcjonalnego - lub bedzie to z perspektywy clean code niewlasciwe ...  napisanie czegos co wymaga dnia jest dosyć słabe
komentarz 7 maja 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
dla ciebie wymaga dnia a ja nie umiem na tyle javy żeby robić PROJEKTY na setki klas w kilka dni. Wiem że nie jest to takie funkcjonalne dlatego nie dałem to na kategorie projekty a java, żeby ludzie z forum podpowiedzieli jak lepiej pisać na przyszłość...a projekt nie musi być w cale ogromny na kilkadziesiąt klas żeby go nazwać Projektem.
komentarz 8 maja 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,790 p.)
dobrze, ale napisałeś wyraźnie "OCENA PROJEKTU" co poprawić co zamienić. Tu nie ma czego oceniać... i w tym rzecz, lepiej by brzmiało co poprawić w kodzie np.

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 6 maja 2018 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Sam się uczę Javy, dużych projektów za sobą nie mam ale parę zastrzeżeń mam:

-Długość funkcji, imo możnaby było podzielić je jeszcze bardziej.

-W każdej funkcji masz: File file = new File(fileName);. Zastanowilbym się, czy nie lepiej zamiast pola String fileName, dac już po prostu pole typu File.

-Nazewnictwo zmiennych: widziałem parę razy zmienne o nazwie hasło, zmień je na angielskie. Tak samo zmienna o nazwie "a" czy "b" niewiele mówi.

-Jak porownujesz zmienną String z jakimś napisem, to lepiej zamiast zmienna.equals("test") dac "test".equals(zmienna) - zadziała również wtedy, gdy zmienna = null. W twoim przypadku, rzuci wyjątek NullPointerException.

-Nazwa funkcji: information() to niezbyt dobra nazwa, lepsza byłaby printInformation(). Tak samo account().

-Nazwa klasy: Config. Dużo też nie mówi, a raczej wprowadza w błąd. Lepsza byłaby już np CreditCard, albo samo Card.

-W funkcji main, powinieneś tylko uruchomić odpowiednią metodę/utworzyć odpowiedni obiekt odpowiedzialny za całą logikę twojej aplikacji. Pozbylbym się tego co masz w mainie i zrobił z tego osobną klasę.

-Mógłbyś wyodrębnić kod sprawdzający hasło, czy kod odpowiedzialny za wpisanie hasła, bo z tego co widziałem w paru miejscach tam się to powtarza.

Na razie tyle.
komentarz 6 maja 2018 przez FroGiS Użytkownik (810 p.)
Dzięki w najbliższym czasie poprawie te rzeczy a klasa config nie jest używana i zapomniałem jej wywalić więc z tym już nie ma problemu

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 306 wizyt
pytanie zadane 17 października 2017 w C i C++ przez Czarus0 Obywatel (1,040 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...