• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed CSS max-width width:auto nie działa

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
576 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2018 w HTML i CSS przez Caspariano Użytkownik (760 p.)
zamknięte 4 maja 2018 przez Caspariano
Cześć.

Sprawa ma się następująco. Mam div- 'Container' który jest automatycznie skalowany i w tym divie siedzą mniejsze bloczki które swoją wartość width mają skalować automatycznie względem nadrzędnego diva. Jednak tego nie robią.

Szukam od wczoraj testuje, ale nic nie przynosi efektu, czy znajdzie się ktoś kto mi wytłumaczy jak to działa i co robię źle ?
 

http://www.cssdesk.com/Fbcab
komentarz zamknięcia: Problem Solved
komentarz 5 maja 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
Pozwolę sobie mimo zamknięcia dodać komentarz. Jeżeli mają się skalować względem rodzica i jest ich cztery to myszą mieć 1/4 szerokości rodzica czyli 25%. Żeby do tej szerokości nie liczył się padding i border można użyć funkcji calc() lub zastosować box-sizing ustawiony na border-box. Jeszcze tylko wycentrowanie ich zawartości text-align i powinno działać.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez Ritfoxii Początkujący (440 p.)
edycja 4 maja 2018 przez Ritfoxii
 
Najlepsza

Myślę, że nie możesz operować min-width i max-width, kiedy nadałeś divom float: left;.

Polecam zastosować grid, dodając do kontenera:

.Summary {
  display: grid;
  grid-template-columns: auto auto auto auto;
}

Lub wyrzucić z .SummaryTile właściwość foat i ustawić ich width na calc(25% - padding+margin). Ewentualnie, jak zostało już zasugerowane, użyć flexboxa.

0 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez niezalogowany
Nie lepiej napisać to na flexboxie? Wszystko ładniej, szybciej i lepiej.

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 301 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2022 w HTML i CSS przez Mick_SQ6IYV Obywatel (1,020 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 322 wizyt
+1 głos
4 odpowiedzi 401 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez Igor Hańczaruk Nowicjusz (130 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...