• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SASS - błąd przy kompilacji, proszę o wyjaśnienie.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
357 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2018 w HTML i CSS przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)

Dzień dobry.

Zacząłem powoli bawić się SASS, ale z miejsca natknąłem się na mały problem.

Zainstalowałem sobie Koala aby automatycznie kompilować scss na css, ale Koala wywalił mi błąd. Postanowiłem zainstalować sobie z palca sass pod Ruby i błąd się powtarza.

Korzystam przy nauce z książki Helliona, "sass-nowoczesne-arkusze-stylow-bartosz-chucherko-Helion.pl" i piszę dokładnie takie same przykłądy jakie są w tej publikacji, czyli czysty CSS, np:

body{
font-size: 1.2em;
}

Kompiluje i wywala mi błąd typu:

/*
Error: Invalid CSS after "1.2em": expected expression (e.g. 1px, bold), was ";"
        on line 2 of /home/user/www/temp/sass/index.sass

1: body {
2: font-size: 1.2em;
3: }

Backtrace:
/home/user/www/temp/sass/index.sass:2
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/scss/parser.rb:1278:in `expected'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/script/lexer.rb:231:in `expected!'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/script/parser.rb:762:in `assert_done'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/script/parser.rb:69:in `parse'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/script/parser.rb:228:in `parse'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/script.rb:27:in `parse'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:1177:in `parse_script'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:749:in `parse_property'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:708:in `parse_property_or_rule'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:667:in `parse_line'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:540:in `build_tree'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:559:in `block in append_children'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:558:in `each'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:558:in `append_children'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:417:in `_to_tree'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:389:in `_render_with_sourcemap'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/engine.rb:307:in `render_with_sourcemap'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/plugin/compiler.rb:462:in `update_stylesheet'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/plugin/compiler.rb:215:in `block in update_stylesheets'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/plugin/compiler.rb:209:in `each'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/plugin/compiler.rb:209:in `update_stylesheets'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/plugin/compiler.rb:294:in `watch'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/plugin.rb:109:in `method_missing'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/exec/sass_scss.rb:360:in `watch_or_update'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/exec/sass_scss.rb:51:in `process_result'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/exec/base.rb:52:in `parse'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/lib/sass/exec/base.rb:19:in `parse!'
/var/lib/gems/2.3.0/gems/sass-3.5.6/bin/sass:13:in `<top (required)>'
/usr/local/bin/sass:23:in `load'
/usr/local/bin/sass:23:in `<main>'
*/
body:before {
  white-space: pre;
  font-family: monospace;
  content: "Error: Invalid CSS after \"1.2em\": expected expression (e.g. 1px, bold), was \";\"\A         on line 2 of /home/qn_x/www/temp/sass/index.sass\A \A 1: body {\A 2: font-size: 1.2em;\A 3: }"; }

Czy może ktoś mi wyjaśnić o co mu kurcze chodzi? Z góry dziękuję za wyjaśnienie i sugestie jak to poprawić

komentarz 4 maja 2018 przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
myślę że nie rozpoznaje jednostki "em" lecz nie mam pojęcia dlaczego
komentarz 4 maja 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
przy px jest to samo.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez hub33k Bywalec (2,820 p.)
Rozszerzenie pliku to .sass a ten kod jest pisany w składni .scss. Usuń `{`, `}` i `;` albo zmień rozszerzenie na .scss.
komentarz 4 maja 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Jesteś boski. Dzięki, pomogło przy zmianie rozszerzenia na scss.

PS. Natomiast kiedy rozszerzenie jest .sass usuwanie ; i , nic nie dało.
komentarz 4 maja 2018 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)

W .sass musisz pilnować wcięć.

 

body
  font-size: 1.2em

 

komentarz 4 maja 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Czyli bez średnika, przecinka oraz klamer ale z wcięciami?

Ok, dzieki za podpowiedz.
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez w2 Obywatel (1,110 p.)
Tu masz kompilatory których używam, zobacz jak wygląda różnica w kodzie, a poza tym to mocne przyśpieszenie pracy kiedy masz gotowe *css'y i nie musisz się męczyć pisząc w *sass od nowa:
http://css2sass.herokuapp.com/
http://beautifytools.com/sass-compiler.php

Tu trochę teorii:
https://grafmag.pl/artykuly/wstep-do-sass-prepreocesora-jezyka-css
http://sass-lang.com/guide

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2017 w Inne języki przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 85 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2020 w C i C++ przez kupson3697 Użytkownik (610 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 306 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Napromieniowany Użytkownik (570 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...