• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Porady do pisania programu

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
374 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2018 w Inne języki przez Denis1705 Początkujący (320 p.)

Witam. Chciałbym napisać program, w którym bedzie około 150 postaci i jeżeli wpiszemy nazwe postaci, to wyskakuje nam 5 nazw innych postaci, które ja wczesniej wpisałem do programu. Zastanawiam sie jaki jezyk do tego użyc. W przyszłości, chciałbym dodać opcje, w której osoba korzystajaca z programu nie bedzie musiala wpisywac nazwy postaci tylko program rozpozna ja po obrazku. (Kazda postac ma swoj jeden niezmienny obrazek).

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Zrobisz to za pomocą każdego języka..
komentarz 4 maja 2018 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
A podasz jakis najłatwiejszy? Mam małe doswiadczenie w pythonie. I jak sie nazywa ta opcja rozpoznawania obrazów. Bo pamietam ze w pythonie bylo import ...
komentarz 4 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
A co mam rozumieć przez "najłatwiejszy"?
komentarz 4 maja 2018 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Taki gdzie znajde ta opcje z obrazkami i bedzie jakby najbardziej logiczny dla mnie, bo programista nie jestem a interesuje mnie to i gdy mam juz jakis plan to chcialbym go zrealizowac
komentarz 4 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Gotowych opcji nigdzie nie znajdziesz. Świat byłby za piękny. Musisz się sam wysilić. Jaki język Ci najbardziej odpowiada?
komentarz 4 maja 2018 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
bylem na 5 lekcjach pythona doszedlem do if elif else while true. Tyle umiem z calego programowania
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Ma ktos jakies inne propozycje
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Nie ucz się tak programowania.Jeżeli z języka nie potrafisz praktycznie nic.Polecam SPOJa do trenowania.Ale najpierw ogarnij dobrze podstawy
komentarz 4 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
dlaczego nie?
wymyślasz program -> szukasz jak rozwiązać problem -> poszerzasz wiedzę

akurat ja jestem przeciwny poznawaniu wszystkich elementów, zanim zabierzesz się za cokolwiek, bo programowanie polega właśnie na tworzeniu tych programów

a co do samego projektu
najlepiej rozpisać w punktach co program ma robić
i szukasz jak zrobić konkretny element
np porównywanie obrazków albo losowanie danych

co do języka, bez znaczenia
odradzam c++ bo wiele osób zniechęca i wiele blokuje na niskim poziomie zaawansowania
najlepiej przez pierwsze 3-6 miesięcy pobawić się różnymi językami, czyli np java, php, c#, python, js itd
komentarz 4 maja 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Skoro kolega nauczył się dopiero co to jest "if"(tak napisał w komentarzach).
komentarz 4 maja 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
@marcin99b taki tryb pracy jest dobry jak znasz podstawy programowania czyli petle, instr warunkowe, funkcje, a w niektorych jezykach i OOP
komentarz 4 maja 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
no ogólnie to C++ nie jest najprostszy.Co do języków to faktycznie masz racje.Wydaj mi się że najłatwiej właśnie z pythonem.
komentarz 4 maja 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
no tak, python jest ogólnie uznawany za najbardziej naturalny dla człowieka

ale całkiem ciekawy jest też js, w podstawowej formie
bo ma małe wymagania i daje dużo satysfakcji (opcja zabawy kolorkami i wyświetlaniem na stronie, początkujący to lubią)

z tym że js ma to do siebie, że im dalej zajdziesz tym jest więcej dziwnych/nietypowych elementów
komentarz 4 maja 2018 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Imo,  lepiej jest poznać podstawy, a czasem nawet więcej niż podstawy, zanim się zabierze za jakiś bardziej ambitny projekt. Czemu? Bo czasami, poznanie nowych elementów języka pozwala na dużo prostsze pisanie programów. Weźmy np pod uwagę Mapy, o ile ułatwiają pisanie programów w których się używa par Klucz-Wartość. Albo OOP, gdy przyjdzie tworzyć bardziej rozbudowane aplikacje.
komentarz 5 maja 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
A odpowiecie mi proszę na pytanie: Co to jest prosty język?
komentarz 5 maja 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
No jest to dobre pytanie.Wydaj mi się,że najprostszy język to ten najbliższy nam.Prosta składania itp
komentarz 5 maja 2018 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
"Prosty" język to tak jak kolega napisał taki którego składnia jest dla Ciebie prosta oraz, przynajmniej dla mnie, taki który jest bardziej rozbudowany.

Jednemu skladnia:

Dim nazwa_zmiennej as typ_zmiennej

Może bardziej odpowiadać niż np

typ_zmiennej nazwa_zmiennej
0 głosów
odpowiedź 4 maja 2018 przez Denis1705 Początkujący (320 p.)
Z góry dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 171 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 1,223 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2019 w Inne języki przez mawerty Użytkownik (800 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 323 wizyt
pytanie zadane 29 października 2015 w Inne języki przez marcin_kub Obywatel (1,420 p.)

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...