• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co to jest adapter?

0 głosów
3,490 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2018 w Sprzęt komputerowy przez Marfarzar Bywalec (2,810 p.)
Mam 5 adapterów, a nie wiem do czego one służą. Np. 1 z firmy CITIZIEN AC ADAPTOR

MODEL NO: AD-T3563D.230

PRL: 230V ~ 50Hz 7W

SEC.:6V=300mA 1/8VA

I jest zakończony okrągłym wejściem. Nie znalazłem informacji o nim w Google, przeczytałem definicję adapteru, czyli przejściówki na wikipedii i zapytaj.onet, ale nie rozumiem. Pozwolę sobie zacytować wypowiedź użytkownika krzysiek2010 z zapytaj.onet.pl: "adapter jest w kartach pamięci
te małe karty które wyciaga sie z telefonu i wkłada sie do adaptera który z micro sd robi mini sd i wtedy mozna włozycz do komputera.
bez adaptera nie włozysz karty do kompa"

Nie wiem, co to micro SD a mini SD. Chociaż kojarzę, że to chyba karta, która daje pamięć telefonowi, nie jestem pewien. Ale to chyba opis innego adaptera. bo mój nie ma wejścia na kartę, a ma z jednej strony wejście do kontaktu, a z drugiej, to okrągłe, chyba do komputera. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć do czego to urządzenie służy?

P.S. Wyglądem przypomina ładowarkę, gdyby nie to okrągłe wejście i napis ADAPTOR.
komentarz 3 maja 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Czy istnieje możliwość abyś udostępnił zdjęcia tych adapterów
komentarz 3 maja 2018 przez adrian17 Mentor (354,800 p.)
(zdjęcia pierwszego można trywialnie znaleźć po nazwie)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 maja 2018 przez adrian17 Mentor (354,800 p.)
wybrane 3 maja 2018 przez Marfarzar

Najlepsza
To zwykły zasilacz. W Twoim przypadku, w skrócie, bierze na wejście 230V napięcia zmiennego (AC), a na wyjściu daje 6V napięcia stałego (DC), do 300mA. Pewnie gdzieś w domu macie/mieliście urządzenie z pasującym wtykiem, biorące 6V zasilania.

Teraz trochę rzadziej się spotyka takie modele (względem np zasilaczy na USB), ale wiele urządzeń wciąż z nich korzysta - na przykład domowe modemy, routery, dekodery telewizyjne, laptopy.

(BTW, przepraszam za szczerość, ale pierwsze widzę by ktoś w wieku studiów nie widział na oczy zasilacza lub karty SD)
komentarz 3 maja 2018 przez Marfarzar Bywalec (2,810 p.)
Czyli adapter to zasilacz, ale czym się od niego różni? Chodzi mi o to, po co korzystać z adaptera skoro są zasilacze? (i chyba zasilacze są lepsze). W takim razie wyrzucę je, bo nawet nie pamiętam do czego były.

Dokładnie jestem w 1 klasie liceum, nie no, zasilacz widziałem, mam przy sobie, żeby komputer działał. Kartę SD chyba miałem w poprzednim telefonie, nawet nie wiedziałem do czego jest, ale tak mi doradzono. Rzeczywiście mój poziom o sprzęcie jest nikły, powinienem to jakoś nadrobić, tylko że z definicji w internecie to ciężko mi zrozumieć, jak to działa w praktyce.
komentarz 3 maja 2018 przez adrian17 Mentor (354,800 p.)

Czyli adapter to zasilacz, ale czym się od niego różni? Chodzi mi o to, po co korzystać z adaptera skoro są zasilacze? (i chyba zasilacze są lepsze). W takim razie wyrzucę je, bo nawet nie pamiętam do czego były. 

To jest to samo. Po angielsku jest tylko jedna nazwa "adapter" (spójrz na angielski manual do dowolnego urządzenia z zasilaczem, np laptopa - nazywają go "AC power adapter"), po polsku częściej mówi się "zasilacz".

(powtórzyłem treść swojego komentarza, ale zapomniałem, że na forum nie ma powiadomień o komentarzach, więc trzeba pisać odpowiedzi)

Przeciwnie, nie dostaję powiadomienia o nowej odpowiedzi, ale o komentarzu tak. Chyba że to inaczej wygląda ze strony osoby zadającej pytanie. W każdym razie schowałem duplikat.

+1 głos
odpowiedź 3 maja 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Adapter jest to element urządzenia umożliwiający zastosowanie go do innych celów niż jego pierwotne zastosowanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 482 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 221 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 403 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2021 w Sprzęt komputerowy przez mhvw Początkujący (350 p.)

93,604 zapytań

142,528 odpowiedzi

322,995 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...