• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak pobrać wartości liczbowe z pliku do int

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
196 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2018 w C# przez niezalogowany
Witam, mam problem z pobraniem liczby z pliku i zapisania jej do zmiennej int. Mój aktualny projekt to taki katalog eksponatów i chciałbym aby nr katalogu (identyfikator eksponatu) sam się uzupełniał. Myślę że zapisanie tej wartości w pliku jest dobrym rozwiązaniem ale jeśli ktoś ma lepszy pomysł chętnie przyjmę.

Plan działania:
Odczytanie liczby z pliku
Wsadzenie liczby do pola tekstowego bez możliwości edycji
(Naciśnięcie zapisz)
Zapisanie pliku z identyfikatorem
Dodanie do id +1
Nadpisanie pliku z liczbą nową liczbą
Ponowne wypełnienie pola tekstowego bez możliwości edycji
Można zapisać inny eksponat

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za odpowiedź

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2018 przez Velta Maniak (51,890 p.)
wybrane 2 maja 2018
 
Najlepsza

Wymagane System.IO:

int liczba = Int32.Parse(File.ReadLines(ścieżka).Skip([nr linijki] - 1).Take(1).First());

Potem już chyba z górki. ;p

komentarz 2 maja 2018 przez niezalogowany

Wpisałem: int liczba = Int32.Parse(File.ReadLines(number.ini).Skip([0] - 1).Take(1).First());

a tu...

To chyba ja coś skopałem smiley
Czy możesz mi to wytłumaczyć bo trochę zielony jestem w tych plikach

komentarz 2 maja 2018 przez Velta Maniak (51,890 p.)
Zamiast [0] daj numer linijki, w której znajduje się liczba, którą chcesz odczytać, a w argumencie ReadLines dodaj cudzysłowia ("number.ini"). Oczywiście jeżeli znajduje się w tym samym katalogu, co program! ;)
komentarz 2 maja 2018 przez niezalogowany

int liczba = Int32.Parse(File.ReadLines("number.ini").Skip([1] - 1).Take(1).First());

a teraz...

Nadal wydaje mi się że coś źle robię frown

komentarz 2 maja 2018 przez Velta Maniak (51,890 p.)

Spróbuj tak:

int liczba = Int32.Parse(File.ReadLines("number.ini").Take(1).First());

 

komentarz 2 maja 2018 przez niezalogowany

a teraz z kolei jeden błąd ale nadal jest...

Może jakiejś biblioteki nie mam chociaż System.IO mam

komentarz 2 maja 2018 przez Velta Maniak (51,890 p.)
Jeszcze System.Linq chyba trzeba dodać
komentarz 2 maja 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Nie możesz napisać Take().First() - to nie poprawne. Co właściwie chcesz zrobić??
komentarz 2 maja 2018 przez niezalogowany

@Velta,
Dzięki System.Linq pomogło yes

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)

Zakładam, że te liczby są oddzielone spacjami.

string text = System.IO.File.ReadAllText(@"Text.txt");
String[] arr = text.Split(' ');
foreach (string s in arr)
   if(int.TryParse(s))
      {
        DoSomething();
      }

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 275 wizyt
pytanie zadane 25 sierpnia 2020 w C# przez Comparion Obywatel (1,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 259 wizyt
pytanie zadane 19 października 2019 w C# przez rosesarered Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 318 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...