• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MacBook Pro 2015 czy nada się do programowania?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,141 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2018 w Sprzęt komputerowy przez Szaradek Obywatel (1,340 p.)
Odrazu mówię że nie zalezy mi na komputerze z windowsem i wiem ze za 1/3 ceny jabłka kupię taki sam PC lub lepszy.  Czy Apple MacBook Pro Retina 13" Force Touch wystarczy do programowania w unity/c#/java ?konfiguracja:

CPU: Intel Core i5 5257U 2.7 Ghz, turbo 3.1 Ghz

GPU: Iris 6100

RAM: 8 Gb

Dysk SSD: 128 Gb + dysk zewnętrzny

Matryca: 13,3 cali Retina

Nowa seria z force touch
komentarz 1 maja 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Nie, do programowania potrzebujesz minimum Core i9, a Core i5 5257U możesz co najwyżej zanieść do muzeum...
komentarz 1 maja 2018 przez Szaradek Obywatel (1,340 p.)
Tylko zapytałem :) nie znam się na OS X,  będzie to moj pierwszy Mac. Mam tez dylemat czy ni lepiej zainwestować  w nowego MacBook Air.
komentarz 1 maja 2018 przez tirith Mądrala (5,940 p.)

@jpacanowski, Może nie zrozumiałem sarkazmu czy coś. Ale czemu niby I5 i w ogóle ten laptop w tej konfiguracji nie nadaje się do programowania?

1
komentarz 1 maja 2018 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
@tirith nadaje się, nie zrozumiałeś sarkazmu xD
komentarz 1 maja 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)

@jpacanowski, spokojnie i3-540 wystarczy bo sam przez wiele lat na nim programowałem. I nie mów takich bredni, że wymagana jest i9

komentarz 1 maja 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
@SimiVoid mam nadzirje,zeto sarkazm, bo inaczej sam niezrozumiales, bo do pragramowanja mozesz miec nawet i3 albo i pentium...
1
komentarz 1 maja 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

@DragonCoder, Otóż to. Ja na swoim ThinkPadzie z procesorem Pentium M programuję w C/C++ oraz w ASM - ogólnie służy mi ten laptop jako środowisko do pisania własnego systemu operacyjnego. A na MacBooku Pro zajmuję się webdevem, z kolei.

Cóż, nastały czasy pytań "Czy mój Core i3/5/7 nadaje się do programowania?"...

komentarz 1 maja 2018 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Chociaz nikt nie pyta czy moja 1080ti wystarczy do grania w minecrafta
komentarz 1 maja 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja na tego typu pytania zawsze odpowiadam tak - w latach 80 ludzie grali, programowali, stosowali do użytku osobistego komputery pokroju Commodore 64 - z zabójczym (w przybliżeniu) megahercowym procesorem i 64 kibibajtami pamięci RAM. Chyba nie ma nawet co porównywać mocy obliczeniowej współczesnych komputerów do mocy tamtych komputerów.

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 maja 2018 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Im słabszy komputer mamy, tym wydajniejszy soft napiszemy...
komentarz 2 maja 2018 przez Paweł Mansfeld Obywatel (1,420 p.)
To można traktować jak żart ale jest w tym ziarno prawdy :)
+1 głos
odpowiedź 1 maja 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Spokojnie wystarczy, ale ja bym kupił w tej cenie macbooka dwa razy mocniejszy laptop bez systemu i wgrał tam Linux Mint.
0 głosów
odpowiedź 1 maja 2018 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)
Zapewne największym utrudnieniem przy programowaniu po zakupie tego laptopa będzie zaledwie 13-calowy ekran, w dodatku z błyszczącą matrycą. Konfiguracja nie powinna być problemem.
0 głosów
odpowiedź 1 maja 2018 przez Paweł Mansfeld Obywatel (1,420 p.)
Spokojnie ci wystarczą te parametry. Ja osobiście wybrałbym DELL XPS 9575 lub nadchodzący XPS 9570. Jeżeli lubisz pracować  na 13 calowym to będziesz zachwycony Retiną.
–1 głos
odpowiedź 1 maja 2018 przez erykm478 Nowicjusz (180 p.)
Do programowania w  języku swift, jakbyś chciał na ios'a to tak, jeśli nie to taniej miałbyś lapka z windowsem.
komentarz 1 maja 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Nie każdy chce mieć Winzgrozę :) Ale oczywiście laptopy innych firm są tańsze. Ja też widzę Maca tylko gdy robi się appki dla MacOS czy IOS, w innym przypadku DELL, HP, Toshiba, Fujitsu czy ASUS z Linuxem będą dużo lepszym wyborem
komentarz 1 maja 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ja akurat mam MacBooka Pro, ale z programowaniem pod Maki czy iOSy nie mam nic wspólnego. Wręcz nawet ostatnio wróciłem po wielu latach do C#. Ja traktuję Maki jako zwykłe laptopy PC, ale z wyższej półki.
komentarz 1 maja 2018 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)

@erykm478, Ale on tam napisał C#/Java i Linux do tego pasuje najlepiej.

komentarz 2 maja 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Jak napisał pacanowski, Mac też daje radę :)

Masz VS - https://www.visualstudio.com/pl/vs/mac/

poza tym jest .NET core na wszystkie platformy.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,554 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,060 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2018 w Sprzęt komputerowy przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 763 wizyt

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...