• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

arduino software

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
351 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2018 w Mikrokontrolery przez Michał Wojtaś Obywatel (1,080 p.)

Witam w czym jest problem ktoś wie ?
 

// Adafruit Motor shield library
// copyright Adafruit Industries LLC, 2009
// this code is public domain, enjoy!

#include <AFMotor.h>

// Connect a stepper motor with 48 steps per revolution (7.5 degree)
// to motor port #1 (M1 and M2)
AF_Stepper motor(48, 1);

void setup() {
  Serial.begin(9600);           // set up Serial library at 9600 bps
  Serial.println("Stepper test!");

  motor.setSpeed(10);  // 10 rpm   
}

void loop() {
 
  Serial.println("Interleave coil steps");
  motor.step(100, FORWARD, INTERLEAVE); 
  motor.step(100, BACKWARD, INTERLEAVE); 

}

na dole wyskakuje mi błąd

błąd komplikacji dla płytki arduino uno

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Przypuszczam, że nie masz zainstalowanej biblioteki AFMotor.h, ale dla pewności podaj jeszcze treść logów z treścią o błędzie.
komentarz 29 kwietnia 2018 przez Michał Wojtaś Obywatel (1,080 p.)
Arduino:1.8.5 (Windows 10), Płytka:"Arduino/Genuino Uno"

C:\Users\michał\Desktop\examples\StepperTest\StepperTest.ino:5:21: fatal error: AFMotor.h: No such file or directory

compilation terminated.

exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Uno.

Ten raport powinien zawierać więcej informacji jeśli w 
File -> Preferencje zostanie włączona opcja "Pokaż
szczegółowe informacje podczas kompilacji"

 

komentarz 29 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Czyli dokładnie to o czym napisał SimiVoid
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Wchodzisz w: Szkic->Dołącz bibliotekę->Zarządzaj bibliotekami...

Tam wyszukujesz brakującą bibliotekę i klikasz instaluj.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2018 przez Bondrusiek Maniak (61,370 p.)
Witam,

na przyszłość dobrze by było jakbyś wklejał błędy programy wtedy łatwiej jest rozwiązać problem.

Biblioteka AFMotor.h nie jest standardowo wbudowana do programy i musisz ją dodać

https://learn.adafruit.com/arduino-tips-tricks-and-techniques/arduino-libraries

Tutaj biblioteka

https://github.com/adafruit/Adafruit-Motor-Shield-library

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 366 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2023 w Mikrokontrolery przez MichaelM Bywalec (2,440 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 265 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2023 w Mikrokontrolery przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 269 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2022 w Mikrokontrolery przez lucasio99 Początkujący (320 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...