• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[C++] Czy takie coś w polimorfiźmie zostanie wybaczone?

Cloud VPS
0 głosów
213 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2018 w C i C++ przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
edycja 29 kwietnia 2018 przez Hiskiel
Witam.

Mam zamiar napisać projekt gry (albo całą grę jeśli mi to wyjdzie) w konsoli. Będzie ona oparta na obiektowości; polimorfiźmie. I już mam zarys:

Klasa Object z paroma funkcjami, zmiennymi Coords (też osobna klasa) PrevPosition i CurrentPosition. Będą jeszcze klasy Enemy, Bullet, Spaceship. Jednakże klasa Enemy nie będzie potrzebowała PrevPosition, więc ta zmienna będzie se tylko egzysotawała w pamięci, nic więcej. Czy takie coś jest bezpieczne? Czy zostałoby mi coś takiego wybaczone?

Pozdrawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Będzie wybaczone. Logicznie Enemy jest obiektem, który ma "poprzednie położenie". Teraz akurat nie wykorzystasz tej informacji, ale może w przyszłości, gdy zaczniesz to pisać lub kiedyś rozbudowywać okaże się, że jednak przyda się ta informacja. Według mnie jest bezpieczne i czytelne.
komentarz 29 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Nie, ponieważ będzie to gra jak z tych starych konsol. Jest kilka rzędów przeciwników, statek, pociski lecące od przeciwników i te od statku. Prev i Current position są po to, aby iść pod daną pozycję (ustawić kursor) i czyścić/rysować nowy statek, pocisk. W przypadku enemy to wystarczy po prostu jakiś position, żeby móc go wyczyścić jak dednie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 318 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 296 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 325 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...