• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Winforms-Wskaźnik na dany textBox z button'a

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
126 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2018 w C# przez Ilmefy Obywatel (1,950 p.)

Witam. Obecnie zająłem się C# i napotkałem pierwszy problem który jak się domyślam jest dosyć prosty w rozwiązaniu, nie mniej potrzebuję pomocy.

Otóż w moim programie jest wiele textBox'ow oraz obrazków pełniących funkcje przycisków. Wszystko działa poprawnie, nie mniej zamierzam dodawać coraz więcej textBoxow oraz tych obrazków co wiąże się z wręcz przymusem oskryptowania każdego obrazku osobno, aby podsyłał wartość do odpowiedniego textBoxa.

Obecnie korzystam z takiego rozwiązania:

 private void pictureBox1_MouseDown(object sender, MouseEventArgs e)
        {
        textBox1.Text=zmienna.toString()
        }

Tutaj pytanie:

Jak należy napisać funkcję która podeśle wartość odpowiedniemu textBoxowi, chciałbym zrobić np funkcje pokroju.

private void wpisz(int NAZWA_TEXTBOXA, string wartosc_do_wpisania)
{
//kod
}

Będę wdzięczny za każdą pomoc. 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2018 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
wybrane 28 kwietnia 2019 przez Ilmefy
 
Najlepsza
Możesz wszystkie przyciski przekierować do jednej metody, a tam na podstawie argumentu sender, będziesz w stanie stwierdzić co wywołało tą metodę.

Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 11 maja 2018 przez Ilmefy Obywatel (1,950 p.)

robisz to w ten sposob:

private void pictureBox1_MouseDown(object sender, MouseEventArgs e)

       {

       string text="tekst"

       wpisz_tekst(textBox1, text);

       }

public void wpisz_tekst(TextBox nazwa, string text)

{

nazwa.Text=text;

}

Analogicznie możesz robić z np. PictureBox'ami, Labelami itd

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 101 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2023 w C# przez marcin20a Początkujący (280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 235 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2023 w C# przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 225 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2023 w C# przez Mati336 Użytkownik (560 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...