• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - układ równań liniowych - GUI

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,155 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2018 w Java przez Azazello Nowicjusz (160 p.)
otagowane ponownie 29 kwietnia 2018 przez Azazello

Witam,

Mam do zrobienia na studia projekt - program rozwiązujący układy równań liniowych metodami Cramera, Gaussa i Gaussa-Jordana. Z samym zaprogramowaniem tych metod nie mam dużych problemów, za to nie mam pomysłu jak zaprojektować ten projekt graficznie, tzn. chciałbym, aby wyglądało to podobnie do: https://matrixcalc.org/pl/slu.html

Chciałbym prosić o jakąś wskazówkę dot. przede wszystkim projektu tej macierzy oraz jak ją skalować. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z Javą, a tym bardziej ze Swingiem, a projekt powinien być okienkowy, dlatego poszedłem w stronę Javy.  

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 kwietnia 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Masz obowiązek używać Swing? Czy możesz również javaFX. Imo najlepiej by było użyć JWT, graficznie by się przyjemnie się robiło.
+1 głos
odpowiedź 28 kwietnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
W JavieFx takie GUI zrobisz dość szybko, sprawdź ten tutorial:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpzwMkmxJDUwQuQR7Rezut5UE_8UGDxkU
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2018 przez Azazello Nowicjusz (160 p.)
Faktycznie JavaFx jest przyjemniejsza od Swinga. Dzięki za polecenie.

Mam teraz tylko problem z zaprojektowaniem macierzy współczynników i wektora wyrazów wolnych. Czy dałoby się zrobić, przy użyciu GridPane TextFieldy w pętli for, które reprezentowałyby macierz, potem wyniki wczytać do tablicy dwuwymiarowej i dla niej sprawdzić słuszność tw. Kroneckera - Capellego, a potem rozwiązać układ równań ww. sposobami. Czy to rozumowanie ma jakiś sens?
komentarz 29 kwietnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)

Czy dałoby się zrobić, przy użyciu GridPane TextFieldy w pętli for, które reprezentowałyby macierz, potem wyniki wczytać do tablicy dwuwymiarowe

Tak, na pewno da się coś takiego zrobić. Choć być może do reprezentacji macierzy dobrym pomysłem byłoby skorzystać z TableView.

komentarz 29 kwietnia 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

@Azazello, o co Tobie chodzi z TextFieldy w pętli for? Chcesz generować je, bo nie wiesz ile ich będzie? 

komentarz 29 kwietnia 2018 przez Azazello Nowicjusz (160 p.)

Mniej ambitnie - mam zrobić macierz współczynników 3x3, a bardziej ambitnie chciałbym mieć możliwość wyboru wielkości układu równań (jak tutaj)

komentarz 29 kwietnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
Z tym TableView powinno się udać bez większych komplikacji.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 347 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 539 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w Matematyka, fizyka, logika przez Naylan Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,968 wizyt

93,005 zapytań

141,971 odpowiedzi

321,250 komentarzy

62,342 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...