• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Eclipse] Problem z kompilacją

Cloud VPS
0 głosów
1,305 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2015 w C i C++ przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)

Witam zainstalowałem sobie Eclipse 4.5, a także odpowiednie dodatki które umożliwiają pisać w c/c++ według tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=77xZOT3xer4  

Problem pojawia się kiedy chcę skompilować prosty programik wyskakuje mi wtedy taki komunikat :

Od razu zaznaczam że to nie wina antywirusa bo tam odznaczyłem opcję skanowania w miejscu gdzie zapisałem projekty.

Z góry dzięki za pomoc ;)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
wybrane 26 czerwca 2015 przez marcin_w

Najlepsza

Wrzuć link do exe. Może coś ci z niego powiem. smiley

Możesz też spróbować usunąć wszystkie pliki obiektów, zreinstalować Eclipse itp.

komentarz 26 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Ciekawe, bo u mnie program działa. Najpierw wyświetlił, że brakuje mu kilku biblioteczek z MinGW, ale po dodaniu ich wszystko działa. Brakowało ich prawdopodobnie z powodu kompilacji w trybie debug.

Prawdopodobnie nie jest to coś z exekiem, ale może być z jakimś modułem Eclipsa. Spróbuj uruchomić program z konsoli lub ewentualnie dwuklikiem. Powinien zadziałać. Jeśli ci się chce, to możesz uruchomić program w OllyDbg i wrzucić screenshota. Powinien on na dole w szarym pasku wyświetlić, jaki wyjątek został rzucony.
komentarz 26 czerwca 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)

Kiedy uruchamiam execa dwuklikiem pojawia mi się taki błąd:

Miałem to samo, ale myślałem, że Eclipse jakimś magicznym sposobem je dorzuca. Gdzieś na dysku prawdopodobnie w folderze instalacji Eclipse powinieneś mieć folder MinGW, a w nim folder bin. ( ...\MinGW\bin ) Z tego folderu przekopiuj do folderu z exe biblioteczki:

libgcc_s_dw2-1.dll

libgcc_s_sjlj-1.dll

libstdc++-6.dll

Prawdopodobnie w trybie release kompilator wkompilował by je w exeka, ale tego nie jestem pewien.

Dziwna sprawa bo folder MinGW mam w C:\ tak jak na filmiku, więc przeniosłem go do folderu z eclipse. Spośród tych plików które podałeś mam libgcc_s_dw2-1.dll oraz libstdc++-6.dll. Skopiowałem te pliki do folderu z exe i... działa. Pytanie tylko dlaczego to nie zadziałało z automatu tylko musiałem przenosić te pliki ?

Niestety na to pytanie ci nie odpowiem, bo nigdy nie korzystałem z Eclipse. Spróbuj skompilować w trybie release. Być może wtedy nie trzeba będzie takich kombinacji robić, chociaż w trybie debug też powinno być dobrze.

Próbowałem w trybie Release, ale działa tylko wtedy kiedy mam te 2 pliki w folderze debug.

Tak czy inaczej działa, i dzięki za pomoc ;) 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 224 wizyt
pytanie zadane 25 września 2015 w C i C++ przez Hlupo Początkujący (460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 544 wizyt
pytanie zadane 14 października 2020 w C i C++ przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 288 wizyt
pytanie zadane 12 września 2018 w Java przez noname3 Obywatel (1,180 p.)

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...