• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem mam z zadaniem o skarpetkach

Object Storage Arubacloud
+1 głos
431 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Mineciarz Nowicjusz (130 p.)
Zadanie 2 W pewnym mieście pralnia przemysłowa dokonała zakupu automatu sortującego wyprane skarpetki pochodzące z różnych par. Automat posiada trzy komory : pierwsza oznaczona literą A o pojemności 350 par przeznaczona jest na nieposortowane skarpetki, druga oznaczona literą B uzupełniania jest w trakcie pracy urządzenia posortowanymi parami, trzecia oznaczona literą C przeznaczona jest na skarpetki nie posiadające pary. Algorytm sortowania zaimplementowany w urządzeniu działa w następujący sposób : tak długo, jak jest to potrzebne, bierze skarpetkę z komory oznaczonej literą A i szuka dla niej skarpetki do pary porównując ją z pozostałymi skarpetkami znajdującymi się w komorze A – po skompletowaniu pary automat transportuje ją do komory B.

Czas potrzebny na dobranie pary jest sumą 2s przeznaczonych na wybór dowolnej skarpetki, która będzie porównywana z pozostałymi skarpetkami znajdującymi się w komorze A oraz 1s potrzebnej do porównania pojedynczej skarpetki z komory A do skarpetki wybranej na początku cyklu porównywania.

1)Pani Adela właścicielka pralni zapakowała o godzinie 10:00:00 do komory A automatu sortującego 173 kompletne pary skarpetek, o której godzinie maksymalnie automat zakończy pracę?

2)O ile maksymalnie wzrósłby czas pracy automatu (w porównaniu do 173 par) gdyby Pani Adela zapakowała do komory oznaczonej literą A    346 kompletnych par skarpetek?
komentarz 25 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
1. Zacznij rozwiązywać zadanie.

2. "Problem" musi być dość konkretny.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2018 przez Cixo Gaduła (4,070 p.)
edycja 26 kwietnia 2018 przez Cixo

Wydaje mi się iż

1)czas :  30275sekund;

2)czas : 90133 sekund;


Ale sprawdź to jeszcze.

Kod to :

Jest to oczywiście kod do 2) problemu

#include <iostream>
#include <string>



int main(){
	
	int x = 692;
	int czas = 0;
	
	do{
		std::cout<<"czas przed petla: "<<czas<<" iloscskarpet: "<<x<<"\n";
		czas += 2;
		czas += x - 1;
		x-=2;
		std::cout<<"czas po petla: "<<czas<<" iloscskarpet: "<<x<<"\n";
	}while(x != 0);
	
	czas -= 30275;
	
	std::cout<<x<<" "<<czas;
		
	return 0;
}

 

komentarz 25 kwietnia 2018 przez Mineciarz Nowicjusz (130 p.)
Sorrki że jeszcze  pytam Ale jjak to obliczyłes?
komentarz 26 kwietnia 2018 przez Cixo Gaduła (4,070 p.)
edycja 26 kwietnia 2018 przez Cixo
Bardzo przepraszam ale wynik był błędny już zedytowałem odpowiedź
komentarz 26 kwietnia 2018 przez Cixo Gaduła (4,070 p.)
1) czas od godziny 10:00:00 to 18:24:35

2) czas od 90133 sekund to jest 25:2:13
komentarz 26 kwietnia 2018 przez Mineciarz Nowicjusz (130 p.)
Jesteś bogiem hahah thx może kiedyś ja tobie pomogę xd
komentarz 27 kwietnia 2018 przez Cixo Gaduła (4,070 p.)

Dzięki spoko smiley

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 178 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 242 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2017 w C i C++ przez Kacper Paluch Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,937 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...