• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie Guess the movie Udacity

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
510 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2018 w Java przez Ring Początkujący (330 p.)
Witajcie,

właśnie robię zadanko, w którym chodzi o stworzenie gry w stylu "Koło fortuny". Chodzi o zgadywanie filmu, podając kolejne litery, które się wyświetlają w miejscu podkreślników (jeden podkreślnik to jedna litera). Pobrałam listę tych filmów z folderu (funkcja readMovies typu ArreyList) i wybrałam losowo film z listy (funkcja selectionMovie typu String). Następnym krokiem jest zastąpienie liter wybranego filmu podkreślnikami. I tu mam problem. Moje pomysły nie zadziałały. Poproszę o jakąś sugestię, w którą stronę powinnam pójść.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 25 kwietnia 2018 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
String ma metody replace oraz replaceAll i polecam Ci pójść w tę stronę. Tylko przypomnę że string jest immutable tzn ze metody zwracają nowy string a nie zmieniają tego co już masz.
komentarz 25 kwietnia 2018 przez Ring Początkujący (330 p.)
Też się nad tym zastanawiałam. Jednak nie za bardzo wiem, jak zasugerować programowi, żeby pozmieniał wszystkie litery, a nie tylko jedną wskazaną.
komentarz 25 kwietnia 2018 przez Tomasz Rogalski Bywalec (2,800 p.)
Zawsze możesz przekonwertować String do tablicy char i tam przejść się po pętli i zmienić literę na "_"

Albo tak jak napisał Matusz51: System.out.println(new String("napis").replaceAll(".", "_"));

Co oznacza każdy znak na "_".

Jeżeli chcesz wiedzieć co robi kropka zajrzyj tu: http://www.vogella.com/tutorials/JavaRegularExpressions/article.html
komentarz 25 kwietnia 2018 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)

@Ring, replace zamienia wszystkie wystąpienia znaku w podanego stringa. ReplaceAll zmienia te znaki które pasują do podanego wyrażenia reguralnego. 

Używając replace trzeba przeiterowac się po wszystkich znakach które chcesz zamienić. ReplaceAll będzie krótsze tylko trzeba stworzyć regexa 

komentarz 26 kwietnia 2018 przez MajsterKark Nowicjusz (220 p.)

@Mateusz51, to że jest immutable, nie oznacza- że metoda zwraca nowy string :D 

komentarz 26 kwietnia 2018 przez Ring Początkujący (330 p.)
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :) Dzięki Waszym wskazówką ten fragment zadania szybko poszedł. Mój tok rozumowanie tez nie był zły - tylko uparcie tworzyłam tablicę stringów zamiast charów.

Na razie nie stosowałam wyrażeń regularnych, choć wiem, że jest to przydatne i będę musiała przysiąść nad tym. Ale to za chwilę.

Bardzo możliwe, że zwrócę się do Was z prośbą o pomoc w kolejnych częściach zadania - wszak trzeba jeszcze podać litery i zgadnąć hasło.
komentarz 26 kwietnia 2018 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)

@MajsterKark, A co zwraca w takim razie? 

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2016 w Grafika i multimedia przez EliotAlderson Początkujący (410 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 321 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2021 w Java przez ITshnyk Obywatel (1,800 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 407 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...