• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy można zrobić plik wykonywalny na Linux?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
8,079 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2018 w Python przez Storm Obywatel (1,570 p.)
Czy w Pythonie można zrobić plik wykonywalny czyli taki że po kliknięciu wywoła się program w terminale? Czy programy uruchamia się wpisując python program.py?

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,840 p.)

Zakładam że pytasz o Linuxa, bo na Windowsie zazwyczaj kliknięcie pliku .py uruchamia program z terminalem (a jeśli to OSX, to aplikuje się tylko rada o shebangu i chmod)

Czy programy uruchamia się wpisując python program.py?

Można tak wywołać, ale można też sprawić, by były bezpośrednio wykonywalne: wystarczy dodać w pierwszej linii pliku tzw shebang mówiący, jakim programem interpretować plik:

#!/usr/bin/env python3

Oraz uczynić plik wykonywalnym:

$ chmod +x program.py

Wtedy można go uruchomić z linii poleceń bezpośrednio:

$ ./program.py

Jeśli chodzi o uruchomienie przez kliknięcie, to cecha przeglądarki plików. Np z Nautilusem (Ubuntu i inne) wystarczy przełączyć jedną opcję: https://askubuntu.com/a/293652

Ale to nie otworzy nowego terminala, tylko uruchomi program w tle. Jeśli chcesz zobaczyć nowy terminal, trzeba jeszcze więcej. Z głowy kojarzę jedną opcję: zdefiniowanie programu jako "program desktopowy" (nie wiem jak to nazwać) - wtedy można zadeklarować, by program otwierał sie z konsolą. Tu są przykłady: https://askubuntu.com/a/293660 , https://unix.stackexchange.com/a/363627/138664

Natomiast nie wiem, jak zrobić to ogólnie dla wszystkich skryptów. (skrypty konsolowe zazwyczaj jednak uruchamia się z poziomu konsoli...)

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2018 przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)
Zawsze możesz utworzyć plik .sh który będzie odpalał program pythonowy.

https://www.pythoncentral.io/execute-python-script-file-shell/
0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2018 przez RogerB Gaduła (3,370 p.)

Cześć.

Osobiście korzystam z cx freeze, działam na Windows jednak podobno jest multiplatformowy. LINK

Z tego co również kojarzę to PyInstaller także posiada posiada taką możliwość. LINK

0 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Są 2 zagadnienia których nie warto mylić:

1. Uruchamianie skryptów jako takich

2. Dystrybucja oprogramowania.

Jeśli pytasz o to pierwsze, wystarczy nadać skryptowi atrybut wykonania, przestawić opcję w zarządcy plików (zapewne Nautilus) oraz ... kliknąć na skrypt.

Prosty testowy skrypt może wyglądać tak:

#!/usr/bin/env python3
from tkinter import Label

label = Label(None, text=u"Jestem działającym skryptem")
label.pack()
label.mainloop()

Jeśli chodzi o to drugie, to opcji jest wiele. Począwszy od modułu zipapp a zakończywszy na PyInstaller. Osobiście używam kombinacji zipapp z venv. Sprawdza się całkiem dobrze.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,008 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2020 w Offtop przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,602 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 262 wizyt

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,451 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...