• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

javascript petla for

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
164 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2018 w JavaScript przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
zmienione kategorie 23 kwietnia 2018 przez Arkadiusz Waluk

Witam mam pytanie , proszę o pomoc ! 

for (let i=0; i<10; i++) {

    console.log('%c Główna pętla nr: ' + i, 'color:red');

    for (let y=0; y<6; y++) {
        console.log('%c Pętla wewnętrzna nr: ' + y, 'color:blue');
    }

}

Rozumiem , że za każdym razem kiedy główna pętla robi jedno przejście ( jest ich 10 ) to pętla wewnętrzna robi przy każdym 1 ruchu pętli głownej , 6 swoich ? Czy na tym własnie polega petla w petli ? 1 ruch głównej petli i tyle ile jest podanych ruchow petli wewnetrznej ? 

 

for (let i=0; i<10; i++) {

    console.log('%c Główna pętla nr: ' + i, 'color:red');}

    for (let y=0; y<6; y++) {
        console.log('%c Pętla wewnętrzna nr: ' + y, 'color:blue');
    }

W 2 przypadku ( troche przerobilem 1 kod ) są to dwie równorzedne petle ? Innymi słowy przy każdym jednym ruchu petli pierwszej , druga petla również robi jeden ruch ?  Mozna by rzec petla 1 robi ruch.... i petla 2 robi ruch  ( przy jakby jednym przejsciu ? ). 

Pozdrawiam i prosze o wyrozumiałość - wiem że nie posluguję się jeszcze odpowiednią nomenklaturą .

komentarz 23 kwietnia 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Zla kategoria. Zmien na JavaScript

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Sa 2 petle. Petla zewnetrzna, w Twoim wypadku uzywajaca i, i petla wewnetrzna, uzywajaca tutaj y.

Dziala to tak:

Petla i wykonuje 1sza iteracje, petla y wykonuje iteracji szesc. Petla i dodaje 1 do iteratora.

Petla i wykonuje 2ga iteracje, petla y wykonuje iteracji szesc. Petla i dodaje 1 do iteratora.

...

Petla i wykonuje 10ta iteracje, petla y wykonuje iteracji szesc. Petla i dodaje 1 do iteratora.

Pobaw sie z tablicami wielowymiarowymi. Ja to wtedy zrozumialem
komentarz 23 kwietnia 2018 przez xxx1990 Początkujący (490 p.)
Dziękuję , pozdrawiam !
0 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
W drugim przypadku najpierw wykona się cała pierwsza pętla a dopiero gdy zakończy się jej działanie rozpocznie się druga.

Javascript jest jednowątkowy, czyli wykonuje jedno zadanie naraz.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 143 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2016 w JavaScript przez NaczelnyNieuk Początkujący (260 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 873 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2017 w C i C++ przez JamesBlant Początkujący (290 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 233 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2016 w C i C++ przez Michał Biernacki Użytkownik (670 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...