• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podaj wartość i zapisz nazwę

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
121 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2018 w JavaScript przez Vinchit Obywatel (1,040 p.)
Cześć, Zrobiłem kalkulator (lecz mam zmienione wartości poszczególnych przycisków jak i ich nazwy) i zastanawiam się jak można zrobić coś takiego by oprócz wprowadzania wartości dla odpowiedniego przycisku by zapisywała się i jego nazwa.

Przykład: PRZYCISK nazwa=Hello World | wartość=5  i oprócz wprowadzenia wartości w "ekranie kalkulatora" by się także wprowadziła nazwa przycisku w osobnym "ekranie kalkulatora" :)

Ktoś wie jak można taki efekt uzyskać?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
wybrane 23 kwietnia 2018 przez Vinchit

Najlepsza

Daj kod np. na codepen, ale może chodzi Ci po prostu o odniesienie się do właściwości "name" przycisku? Jeśli stworzysz button z name="x" to potem możesz się do tego dobrać:

//HTML:
<button name="x" id="x">XXX</button>

//JS:
const btn = document.getElementById('x');

//i potem odnosisz się do:
btn.name; //"x"

komentarz 23 kwietnia 2018 przez Vinchit Obywatel (1,040 p.)

Hmm mój mój kalkulator jest napisany mniej więcej tak:

//JS:
<script>
            function c(val) //c oznacza skasuj
            {
                document.getElementById("d").value=val; //d oznacza wyświetlacz "ekran kalkulatora"
            }
            function math(val)
            {
                document.getElementById("d").value+=val;
            }
            function e() //e oznacza =
            {
                try
                {
                    c(eval(document.getElementById("d").value))
                }
                catch(e)
                {
                    c('Error')
                }
            }
        </script>
//HTML:
<div class="wyswietlacz"><input type="text" readonly size="100.100" id="d"></div>

<p>
                    <input class="kolor" type="button" value="pasja informatyki" onclick='math("+7000")'>
                    <input class="kolor" type="button" value="pasja informatyki2" onclick='math("+10000")'>
                    <input class="kolor" type="button" value="pasja informatyki3" onclick='math("+8000")'>
</p>

Mniej więcej tak to wygląda i teraz nie wiem co zrobić by "value" zapisało nazwę tak jak "math" wartość. :(

PS: + w math to taki mój sposób by nie trzebało za każdym razem klikać +, rzecz jasna = itp. jest w kalkulatorze tylko uznałem że jest to zbędne :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,716 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 24,221 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 792 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2018 w PHP przez xxkondzioxx15 Obywatel (1,440 p.)

92,950 zapytań

141,906 odpowiedzi

321,130 komentarzy

62,284 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...