• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomysł na rewolucyjną aplikację - i co dalej?

0 głosów
2,596 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2018 w Offtop przez TerryCrow Początkujący (340 p.)
Cześć,

Zakładam, że mnóstwo osób już miało ten sam problem co ja, czyli wpadło na pomysł aplikacji, której nie ma jeszcze na rynku i w większości na tym pomyśle się kończy aż do czasu gdy ktoś wpadnie na coś podobnego i będzie potrafił to zrobić. A więc jestem własnie w takiej sytuacji. Mam pomysł na aplikację która mogłaby się bardzo przydać na rynku i wiem że zespół ludzi znających się na rzeczy byłby w stanie to wykonać z tym że ja do nich nie należę. Nie jestem programistą, ja pomysł mam jedynie w głowie i zastanawiam się jak najlepiej można to ugryźć. Wiem że mógłbym teoretycznie pochodzić po firmach i przedstawić im pomysł i być może nawet ktoś by się tym zainteresował, ale jak ustrzec się przed kradzieżą pomysłu? Jest jakiś sposób na "opatentowanie" czy spisanie wcześniej jakiejś umowy przed przekazaniem szczegółów? Czy ktoś z Was ma doświadczenie w takich sprawach i mógłby coś podpowiedzieć?

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (159,000 p.)
Najpierw idź do prawnika. On Ci wszystko wyjaśni a jeśli pomysł jest coś wart, to z pewnością nie padnie tu pytanie ile to kosztuje.
2
komentarz 22 kwietnia 2018 przez TerryCrow Początkujący (340 p.)
No to pewnie najbardziej logiczny początek drogi
+2 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Żadna umowa prawna nie rozwiązuje problemu poufności, nie zapewni bezpieczeństwa dla dobrego, oryginalnego, komercyjnego pomysłu. Sposobów wycieku, obejścia, skopiowania może być wiele.

Dla zachowania bezpieczeństwa projektu /programu masz dwa rozwiązania.

1. Ustal jakich technologii, języków programowania wymaga taki projekt i zacznij go pisać samemu. (Przy okazji szybko opanujesz język, technologię).

2. Znajdź zaufanego wspólnika, który jest dobrym programistą, i razem zróbcie ten projekt.
komentarz 22 kwietnia 2018 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
3. Wyłóż pieniądze z własnej kieszeni i sfinansuj projekt.
komentarz 22 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (159,000 p.)

@Beginer,

Żadna umowa prawna nie rozwiązuje problemu poufności, nie zapewni bezpieczeństwa dla dobrego, oryginalnego, komercyjnego pomysłu. Sposobów wycieku, obejścia, skopiowania może być wiele.

Co nie oznacza że nie należy zabezpieczyć się na drodze prawnej.

1. Ustal jakich technologii, języków programowania wymaga taki projekt i zacznij go pisać samemu. (Przy okazji szybko opanujesz język, technologię).

Aspekty technologiczne są tu wtórne. Taki projekt należy zabezpieczać od strony biznesowej. Nie jest wiadome czy ilość pracy związanej z marketingiem, pozyskaniem klientów czy odkrywaniem ich potrzeb nie będzie tak duża, że czas na "uczenie się technologii" nie będzie stracony. Kompetencje programistyczne można kupić. Zaangażowanie w projekt i kontroli nie (choć i tu zdania są podzielone). 

Pozbywanie się kontroli nad pomysłem to błąd biznesowy a to właśnie proponujesz pozostając w obszarze tego co Ci znane. Może okazać się że potrzebni będą inwestorzy. Jak tu pomoże jakakolwiek znajomość technologii w ich pozyskaniu? Gdzie analiza konkurencji, gdzie śledzenie ich postępów... ?

Te sfery (a jest ich więcej) warto oddzielić. Może okazać się że koszt prac programistycznych to 10-20% całości kosztów (z analizy istniejących projektów)... A tu Pareto ma już coś do powiedzenia... 

komentarz 22 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
1. Poruszyłeś kilka ciekawych, istotnych kwestii - ale to dłuższy temat, na inną rozmowę.

2. U nas jest już bardzo późna pora, a Ty chcesz mnie wciągnąć w niekończącą się, całonocną dyskusję.

3. Proszę, żebyś nie naciskał na klawisze, nie opuszczał łapek w dół. Gentleman tak nie robi!
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2018 przez marcin99b Szeryf (86,440 p.)
Tak, przed ujawnieniem pomysłu zawsze powinno się spisywać umowe

No chyba że chodzi o główny zarys, bez tych szczegółów przez które ma być lepsza od innych tego typu
Do takiego głównego zarysu nie ma sensu bawić się w papierki
Chodzi o to że nie ma aplikacji tego typu :) więc najmniejszy szczegół to będzie ujawnienie pomysłu
2
komentarz 22 kwietnia 2018 przez marcin99b Szeryf (86,440 p.)
każdy tak mówi

później słysze o tym rewolucyjnym pomyśle i nawet nie chciałoby mi się kraść
później wychodzi i z zakładanego drugiego facebooka, po 4 miesiącach ma 100 zarejestrowanych użytkowników

weź pod uwage to, że każdy ma swoje pomysły które uważa za dobre
to że według ciebie ten pomysł jest super rewolucją nie oznacza, że dla 99% społeczeństwa też taki będzie

weź jeszcze pod uwage to, że sam pomysł to nie wszystko
do dobrego pomysłu potrzebne jest jeszcze super wykonanie
np taki facebook, każdy zna, większość lubi, przydatny pomysł... a jednak to nie był pierwszy portal społecznościowy, wcześniej też powstawały portale społecznościowe
facebook wygrał wspomnianym dopracowaniem i szczegółami, które ludzie polubili, gdyby zuckerberg powiedział że "chce stworzyć aplikacje, gdzie ludzie będą mogli sie spotykać w internecie" pewnie nikomu by się nie chciało kraść tego pomysłu
Wiem o tym, dlatego pisałem że na pewno mnóstwo osób już przez to przechodziło jednak ten pomysł to nie musiałaby być stricte aplikacja. Można by było go wykorzystać jako nową funkcjonalność do wielu istniejących aplikacji, przeglądarek jako wtyczka która jest odpowiedzialna za daną funkcjonalność itd więc dlatego wiem że byłaby przydatna. No ale w każdym razie będę szukał dalej sposobów na wcielenie pomysłu w życie. Dzięki
0 głosów
odpowiedź 22 kwietnia 2018 przez Benek Szeryf (94,170 p.)
Też tak myślałem, dopóki nie dowiedziałem się, że takie rozwiązanie wprowadzono już w Niemczech. I nie dowiedziałbym się o tym, gdy nie rozmowa z osobą, która ma styczność z technologiami na rynku niemieckim i zna biegle ten język.
No to prawda. To że ja na to wpadłem to nie oznacza że ktoś też o tym wcześniej nie myślał. W każdym razie ja tego nigdzie nie widziałem a gdyby było takie rozwiązanie to musiałoby działać już w przeglądarkach jako podstawowa funkcjonalność
komentarz 23 kwietnia 2018 przez Doki Użytkownik (860 p.)
Bardzo poważnie się zastanów i zrób research czy aby na pewno twoje rozwiązanie jest realne technicznie i nie istnieje. Może nikt go nie zastosował, bo technologicznie jest ono niewykonalne lub nieopłacalne (np. spowodowałoby drastyczne opóźnienia w wyświetlaniu strony lub angażowałoby zbyt dużo zasobów sprzętowych w stosunku do polepszenia funkcjonalności). Zadaj Googlowi takie pytanie: dlaczego nie opłaca się [tu wstaw opis funkcjonalności].

Jakieś 95% pomysłów mieści się w tej kategorii (wtórne lub nierealizowalne). Warto być kreatywnym, trzeba jednak mieć również pokorę wobec siebie i zawsze pamiętać, że realna szansa na wymyślenie czegoś naprawdę nowego i funkcjonalnego jest bardzo mała.
komentarz 23 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (159,000 p.)

@Doki, jest jeszcze na poły "ezoteryczna reguła": "Dopiero za drugim razem wypala". Tak było z hendheldem (jednym z pierwszych Apple Newton), czy tabletem. Czasem nie ten który jest pierwszy będzie w stanie osiągnąć sukces, a czasem to nie jest ten czas.

Z odległych przykładów, tak też było z branżą cyrkową. Wszyscy myśleli że to koniec (bo na ilu arenach można robić jednocześnie przedstawienia i co jeszcze pokazać) zanim nie pojawił się Cirque du Soleilhttps://www.cirquedusoleil.com/

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 432 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 570 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2019 w Java przez Kris9033 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,012 wizyt

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...