• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dopisanie do tabeli mysql

Object Storage Arubacloud
0 głosów
446 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2015 w SQL, bazy danych przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
edycja 26 czerwca 2015 przez intoksynator
Witam, przeanalizowałem kod i kompletnie nie mam pojęcia gdzie popełniłem błąd, dodaje rekord do tabeli która się nazywa "albumy" chce dodać 3 pozycje, jedna to tytuł , druga to jest zdjęcie typu file a trzecia to link typu normalnie tekst, dokladnie tak nazywaja sie kolumny w tabeli. I po dodaniu przez formularz nie wyświetlają się u mnie na stronie, może ktoś mi podpowie? Dzięki. Niżej wklejam linki do formularza i do action

http://wklej.se/3feb

http://wklej.se/7220

przez phpmyadmina dodają się normalnie, screen z myadmina, auto_increment na ID

http://i57.tinypic.com/34s2vcj.jpg

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,710 p.)
wybrane 26 czerwca 2015 przez intoksynator
 
Najlepsza

Nie używaj mysql, ale przejdź na PDO/mysqli i poczytaj o prepared statements

Co do problemu - masz niepotrzebny przecinek na końcu listy w VALUES - złapałbyś to gdybyś obsługiwał błędy choćby przez mysql_error ;)

komentarz 26 czerwca 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Dzięki Ci kolego! działa.

mysql_error co to jest? Coś w PDO ?? Żeby łapało mi te błędy
komentarz 26 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,710 p.)

PDO swoją drogą, a mysql_error to funkcja do obsługi błędów http://www.capaciouscore.pl/artykuly/podstawy-pracy-z-bazami-danych-zapytania/

komentarz 26 czerwca 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Dzięki

A jaki kod dodać by po dodaniu tego formularza czyli pewnie w tym pliku z action automatycznie przenosiło usera do strony głównej ?
komentarz 26 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,710 p.)
http://php.net/manual/en/function.header.php → z tym, że nagłówki muszą być wysłane na samym początku
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc chciałbym jeszcze dopytać, jeśli przesyłam zdjęcie przez PHP na server  i chciałbym określić od razu ,żeby PHP dał mi taką wysokość i szerokość jaką chce, to się tak da? Co musiałbym dopisać do tego kodu ?

if(is_uploaded_file($_FILES['zdjecie']['tmp_name']))
    {
        move_uploaded_file($_FILES['zdjecie']['tmp_name'],$_FILES['zdjecie']['name']);
        $zdjecie=$_FILES['zdjecie']['name'];
    }
komentarz 26 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,710 p.)
Nie da się. Musiałbyś użyć biblioteki GD/ImageMagick i odpowiednio skalować.
komentarz 26 czerwca 2015 przez intoksynator Gaduła (3,450 p.)
A dopisać coś do kodu by tylko określony rozmiar obrazka mozna było dodawać o okreslonym width i height ?
komentarz 26 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (600,710 p.)

Funkcja getimagesizehttp://php.net/getimagesize

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 744 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2022 w SQL, bazy danych przez Marcin Lorek Początkujący (260 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 245 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 157 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2020 w SQL, bazy danych przez muzyk Użytkownik (860 p.)

92,538 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,923 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...