Budżet 600 zł. Ja za 600 zł kupiłem ThinkPada X230 i ThinkPada T430 ;) Czegoś takiego szukaj. Nie wiem jak inne konstrukcje, ale w thinkpadach w tym budżecie skup się na serii 3 ewentualnie 2. T410 itd. sobie odpuść, nie mówię że konstrukcja zła czy coś, ale podzespoły już nie te same co w serii 3. Na Reddicie masz kanał z thinkpadami i większości zobaczysz jakieś T430 i X230 ;) Potem Lenovo zaczeło odwalać, ale teraz powoli wraca do formy. Od siebie dodam, że jeszcze X1 Carbon 1 gen też jest fajnym wyborem ale w tej cenie to ciężko. Mam wszystkie wyżej wymienione czyli X230, T430 i X1 Carbon. Jak Ci się poszczęści dostaniesz z oryginalną powiększoną baterią np. do T430 :)
Jeśli miałbym brać jako swój główny komputer to szukałbym dobrej T430 z i5 na pokładzie, matrycą HD+, 8GB to takie minimum i na dzień dobry wywalam dysk HDD i kupuję SSD (nie kupowałbym z SSD ponieważ nie wiadomo jaki tam wepchają), napisz w zamówieniu do nich, że nie chcesz mieć plomb gwarancyjnych na dysku i pamięci RAM bo potrafią cwaniaki zaplombować ;)