• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie o aktualność książki php. : )

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
474 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez KULTI Obywatel (1,400 p.)
Witam serdecznie Panowie. Mam zamiar wydać stówkę na książki. Myślę książkach o php i wyrażeniach regularnych. Mam prócz tego książkę o algorytmice, więć myślę że jest to dość dobre połączenie.
Oceńcie aktualność książki:http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm

Szczególnie interesuje mnie czy ta książka nie uczy zdepresjonowanego mysql_connect i mysql_query, czy zamiast tego uczy mysqli. Wydaje mi się że książkę do php i wyrażeń rgularnych warto mieć przy sobie i przerobić skrupulatnie. : )

4 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Ta książka nie nadaje się dla PHP 5.2+. Obiektówki praktycznie tam nie ma, a w czasach gdy ją pisano nie istniało ani PSR, ani Composer, które są de facto obowiązkowymi elementami obecnego wyposażenia programisty PHP. No ale co się dziwić: rok wydania to 2009, czyli eony temu.

Obiektówka to aż jeden rozdział i to prawdę mówiąc chyba najgorszy z całej książki - reszta tego tomiszcza równie dobrze może opisywać PHP 4 (i pewnie tak było, dopisano ten rozdział i wydano…). Przy bazach danych prepared statements są aż wspomniane i zamiast PDO pokazuje się jakieś dziwactwo z PEAR (którego de facto już nie ma, bo wyparł go Composer jako lepszy mechanizm…). Wyrażenia regularne kiedyś były opisywane przy pomocy wycofanej w PHP 7 i zdeprecjonowanej od PHP 5.2 składni POSIX zamiast na składni PCRE (i sądząc po skorowidzu w przykładowym rozdziale dalej tak jest!). Do tego część poświęcona bezpieczeństwu jest IMO dyskusyjna, a to dobre 100-200 stron o niczym.

Ta książka była dobra ok. roku 2007, w porywach w 2009, gdy wydano to 4. wydanie. Dzisiaj to do niczego nieprzydatny staroć. Ale mam do niej pewien sentyment, bo od niej zaczynałem 10 lat temu… ;)
0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Polecam książkę do wyrażeń regularnych. Sam ją niedawno kupiłem i zamierzam przerobić. Co prawda jest ona z 2001, ale ten element naprawdę praktycznie nie uległ zmianie. Co do książek o PHP, ja tam ucze się z dokumentacji ale możesz być pewien że takowe używają praktyk zdeprecjonowanych.

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)

Data wydania książki drukowanej: 2009  cieńko trochę, zwłaszcza że pod koniec roku mamy premierę PHP7 który wprowadza trochę nowości i trochę zmian ;)

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
A jaką polecacie do Obiektówki PHP'a?
komentarz 26 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Polecam zajrzeć np tu: http://www.phptherightway.com/#books
komentarz 26 czerwca 2015 przez gromula Stary wyjadacz (10,070 p.)
thanks my freind!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 789 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2018 w PHP przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 166 wizyt

93,439 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,677 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...