• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak udostępniać pliki (pdf, doc, xlsx) dla innych użytkowników internetu?

0 głosów
3,006 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez Adam Jakś Dyskutant (9,050 p.)
Witam, często widuje się, że zawartość arkusza kalkulacyjnego, prezentacji, edytora tekstu jest udostępniana bezpośrednio w przeglądarce. Ktoś podaje na przykład link, który automatycznie przekierowywuje nas do strony z danym plikiem. Przykład: http://miroslawzelent.pl/wyklady/monitory-komputerowe-budowa-crt-lcd-wyklad.pdf.

Jak odbywa się proces udostępniania takiego pliku, czyli co muszę zrobić aby udostępnić własny plik? Pozdrawiam.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Comandeer Mentor (462,240 p.)
Zapisać plik w formacie, który jest akceptowany praktycznie przez każdą przeglądarkę. Na chwilę dzisiejszą jest to PDF… i w sumie tyle ;)

Zawsze można też spróbować przekonwertować taki dokument po prostu do HTML.
komentarz 25 czerwca 2015 przez Adam Jakś Dyskutant (9,050 p.)
Tylko ze jak na przykład wrzucę na mój hosting plik .xlsx i wejde z linku, rozpoczyna się pobieranie. A ja chcę aby można było zobaczyć jego treść bezpośrednio w przeglądarce.
komentarz 25 czerwca 2015 przez Comandeer Mentor (462,240 p.)
No to mówię: konwertowanie do PDF. Przeglądarki nie obsługują xlsx, więc tego nie otwierają.
komentarz 25 czerwca 2015 przez draghan VIP (102,530 p.)
Ewentualnie coś w stylu live.com - jak wrzuca się plik MS Office na fb i kliknie 'podgląd', to przekierowuje na poddomenę stamtąd i można wtedy normalnie przeglądać sobie taki plik w przeglądarce.

Tylko nie wiem, czy można jakoś tam uploadować swoje pliki albo coś.
komentarz 25 czerwca 2015 przez Comandeer Mentor (462,240 p.)
No tak - tyle, że to już jest dość wypasiona aplikacja w JS.
komentarz 25 czerwca 2015 przez draghan VIP (102,530 p.)
Nie mówię, że autor wątku ma sobie coś takiego napisać. :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,864 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,940 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2016 w C i C++ przez UrbanLegend Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 528 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

66,478 zapytań

113,251 odpowiedzi

239,818 komentarzy

46,619 pasjonatów

Przeglądających: 232
Pasjonatów: 8 Gości: 224

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...