• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie dotyczy inspiracji w zaprogramowaniu gry

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
234 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2018 w Python przez Marian Kowal Użytkownik (960 p.)

Witam, jestem pasjonatem pewnej gry paper soccer i od jakiegoś czasu mam na celu stworzenie programu dla dwóch osób  umożliwiający wspólną grę. Zwracam się z pytaniem o was dotyczącym logiki gry, dokładnie mam na myśli w jaki sposób program będzie wiedział, że nie może postawić w określonym miejscu ruchu ponieważ tam już jest poprzedni ruch lub koniec mapy. Planowałem wprowadzić notacje mapy A-M 1-9 i ruch przykładowy wygladałby A1-B2 i program sprawdzałby czy można tam postawić ruch. Pytanie jest następujące czy można w jakiś ciekawy sposób łatwiej to zaprogramować?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
wybrane 19 kwietnia 2018 przez Marian Kowal
 
Najlepsza

W każdym węźle siatki (czyli na wszelkich przecięciach linii), masz stany:

1. Nie ma i nie było tam nikogo (czyste przecięcie)

2. Był tam już ktoś (czarny lub czerwony)

3. Brzeg boiska

Robisz więc 2-wymiarową strukturę z tymi oczkami i je inicjujesz ("rysujesz boisko"). Dziwię się że nie doczytałeś linku który sam podajesz. Notacja ruchu już jest wymyślona i opisana. Masz powód by tworzyć nową?

komentarz 19 kwietnia 2018 przez Marian Kowal Użytkownik (960 p.)

Dzięki takiej odpowiedzi oczekiwałem!   

2-wymiarową strukturę

Co do notacji pewnie, że znam ją tylko nie miałem pomysłu w jaki sposób to mogę wykorzystać nigdy wcześniej nie spotkałem się z pojęciem 2-wymiarowej struktury. Zatem zaczynam działać w razie ponownych pytań liczę na kolejna wskazówkę :)

Jeszcze co do notacji pewnie, że jest wymyślona ruchy 0-7 tylko problem polegał na tym jak program ma wiedzieć czy można w danym miejscu postawić znów ruch stąd ta moja notacja A-M 1-9 tylko była pomysłem, liczyłem, że ktoś mi pokaże dobra drogę i się nie przeliczyłem :)

1
komentarz 19 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Np. lista list...

#!/usr/bin/env python3

# W stylu C

table = [] # Zwykła lista...

for row in range(10):
    # Dodaję listę która będzie 10-elementowym wierszem.
    table.append([0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0])

# No to jakiś test... 

# Ustawiam wartość...
table[4][3] = 42

# I wyświetlę ..

for row in table:
    for val in row:
        print("{:4d}".format(val), end='')
    print()

# Bardziej w stylu Python

table = [ [0 for val in range(10) ] for row in range(10) ]

# Ustawienie wartości...
table[3][3] = 42

# Wyświetlenie...
print(*[row for row in table], sep='\n')

 

+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2018 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
If odległość obiektu od ściany jest mniejsza badz równa to wyłączasz opcje poruszania się w tę stronę itd.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 186 wizyt
pytanie zadane 5 września 2020 w Python przez Igorek Mądrala (6,290 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 634 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2015 w C i C++ przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 61 wizyt
pytanie zadane 3 lutego w Offtop przez Andrzej Hnatiuk Początkujący (350 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,640 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...